Gjelder følgende fag:
MAT1020 Matematikk 1P, MAT1022 Matematikk 1T,
MAT1112 Matematikk 1P-Y BA, MAT1114 Matematikk 1P-Y EL,
MAT1116 Matematikk 1P-Y FD, MAT1118 Matematikk 1P-Y HS,
MAT1120 Matematikk 1P-Y DT, MAT1122 Matematikk 1P-Y IM,
MAT1124 Matematikk 1P-Y NA, MAT1126 Matematikk 1P-Y RM,
MAT1128 Matematikk 1P-Y SR, MAT1130 Matematikk 1P-Y TP,
MAT1132 Matematikk 1T-Y BA, MAT1134 Matematikk 1T-Y EL,
MAT1136 Matematikk 1T-Y FD, MAT1138 Matematikk 1T-Y HS,
MAT1140 Matematikk 1T-Y DT, MAT1142 Matematikk 1T-Y IM,
MAT1144 Matematikk 1T-Y NA, MAT1146 Matematikk 1T-Y RM,
MAT1148 Matematikk 1T-Y SR, MAT1150 Matematikk 1T-Y TP,
MAT1024 Matematikk 2P, MAT1152 Matematikk 2P-Y
Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Forberedelsesdelen består av et overordnet tema med utvalgte, relevante kompetansemål, som skal legge til rette for at eleven kan vise kompetanse i alle fagets kjerneelementer. Materiale som danner utgangspunkt for at eleven kan bruke faget praktisk kan legges ved tema. For yrkesfaglig matematikk skal temaet være relevant for elevens programområde. Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen.
Når eleven har trukket tema, skal det være mulighet for eleven til å stille spørsmål om noe er uklart. Eleven skal få tilbud om veiledning av en faglærer i forberedelsestiden.
I forberedelsestiden skal eleven arbeide med å se sammenhenger mellom det gitte tema og de oppgitte kompetansemålene. Eleven skal identifisere relevante innfallsvinkler til tema og utforske disse.
Eleven velger selv om han/hun vil forberede en presentasjon av temaet til eksamensdagen. Det er ønskelig at eleven gir beskjed til faglærer på forberedelsesdagen om han/hun ønsker å starte eksamen med en presentasjon eller ikke.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 45 minutter
Dersom eleven velger å holde en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 10 minutter. Den resterende tiden av eksamen brukes til videre samtale med utgangspunkt i presentasjonen, temaet og oppgitte kompetansemål. Dersom eleven ikke ønsker å holde en presentasjon, skal eksaminator starte eksamineringen ved å stille spørsmål som er relevante til trukket tema.
Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitte kompetansemål til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamen har eleven anledning til å bruke programmer, grafiske fremstillinger og andre beregninger som eleven har forberedt i forberedelsestiden. Slikt forberedt materiale kan, men må ikke, presenteres ved hjelp av digitale presentasjonsverktøy.
Det er også tillatt å bruke hjelpemidler som lærebok, egne notater, måleutstyr, CAS, graftegner og programmeringsverktøy underveis i eksamen, med det formål å tydeliggjøre elevens matematiske forståelse og sammenhenger i faget.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Dersom eksamen innledes med en presentasjon, skal ikke et eventuelt produkt som er laget i forberedelsestiden vurderes i seg selv, men kompetansen eleven viser muntlig gjennom sin presentasjon på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med oppfølgingssamtalen og fagsamtalen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplaner