Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Eleven trekker et tema som tar utgangspunkt i kompetansemålene og kjerneelementene i faget. Temaet bør være såpass åpent at eleven kan ta egne valg for innhold og form. Inntil 3 elever kan ha samme tema. Relevante kompetansemål fra læreplanen og vurderingskriterier oppgis sammen med forberedelsesdelen.
Eleven skal planlegge og/eller lage et begrenset medieprodukt med utgangspunkt i temaet. Medieproduktet skal gjøres tilgjengelig for faglærer og sensor før eksamen.
Eleven velger selv om han/hun vil forberede en presentasjon av temaet og/eller medieproduktet til eksamensdagen. Eleven gir beskjed til faglærer innen forberedelsesdagens slutt dersom han/hun planlegger å ha en presentasjon som krever avansert utstyr.
Forberedelsesdagene er obligatoriske skoledager, og kandidatene har rett til veiledning av en faglærer innenfor ordinær skoletid.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 45 minutter
Dersom eleven velger å ha en presentasjon av medieproduktet, kan denne utgjøre inntil 25 minutter av eksamenstiden og vil danne utgangspunkt for den videre samtalen. Det stilles krav til at kandidaten henviser til kilder som er brukt i forbindelse med presentasjonen. Disse skal oppgis på en slik måte at sensor kan finne frem til dem.
Eleven får deretter oppfølgingsspørsmål til presentasjonen. Resten av eksamen er en fagsamtale om temaet.
Dersom eleven velger å ikke ha en presentasjon, gjennomføres hele eksamen som en fagsamtale om temaet og medieproduktet.
Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
Til eksamen kan eleven ta med notater fra forberedelsesdagene og ulike hjelpemidler som er relevante for å gjennomføre en eventuell presentasjon. Ved behov for spesielt utstyr, må dette avtales med faglærer i løpet av forberedelsesdagene.
Notater fra forberedelsesdagene er tillatt som en støtte gjennom fagsamtalen. Husk at muntlig kompetanse må ivaretas.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Medieproduktet som lages/planlegges i forberedelsestiden, kan ikke vurderes i seg selv, men kompetanse knyttet til produktet som vises muntlig på selve eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med fagsamtalen.
Sensur
Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i medie- og informasjonskunnskap (MIN01-03) (udir.no)