Eksamenstrekk
To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.
Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Relevante kompetansemål fra læreplanen og vurderingskriterier oppgis sammen med forberedelsesdelen. Oppgaven skal inspirere til skapende arbeid.
Kandidatene får utdelt en oppgave 48 timer før eksamen som innebærer at de skal forberede en forestilling med inntil 12 minutters varighet. Forestillingen skal framføres i grupper som anvist i oppgaveteksten.
Kandidatene har rett til veiledning av en faglærer innenfor ordinær skoletid på forberedelsesdagene. Veiledningen kan være både individuell og/eller i plenum. Veileder kan bistå med hjelp til å forstå oppgaven og praktiske løsninger i inntil 3 timer spredt ut over forberedelsestiden. Arbeidet skal være egenprodusert. Faglærer skal ikke gi veiledning gjennom å bistå i kunstneriske valg.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 45 minutter
- Del 1: Forestilling på inntil 12 minutter. Forestillingen skal vises to ganger med en eventuell pause.
- Del 2: Muntlig eksaminasjon på inntil 20 minutter. Kandidaten får inntil 30 minutter til å forberede seg på den muntlige eksaminasjonen. Etter forestillingen eksamineres hver enkelt kandidat i henhold til kompetansemålene som er oppgitt i oppgaven. Dersom kandidaten ikke får vist bredde i sin kompetanse i faget innenfor den gitte oppgaven, kan den også eksamineres i andre relevante læreplanmål.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamen får kandidatene ha med seg det de trenger til forestillingen. Den muntlige eksaminasjonen gjennomføres uten hjelpemidler. Ett A4-ark med egne notater kan medbringes.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
En lokal eksaminator utfører muntlig høring og ekstern sensor kan stille spørsmål ved behov. Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i musikk, dans og drama