Muntlig-praktisk eksamen i Teknologi og forskningslære – Eleveksamen

Gjelder følgende fag:
REA3051 Teknologi og forskningslære X
REA3052 Teknologi og forskningslære 1
REA3054 Teknologi og forskningslære 2

Eksamenstrekk

To virkedager før eksamen får elevene vite at de er trukket ut i faget.

Forberedelse

Forberedelsestid: 48 timer

Forberedelsesdelen består av en sammensatt oppgave med et praktisk element og et overordnet tema. Eleven trekker forberedelsen på første forberedelsesdag.  Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen. Den sammensatte oppgaven bør ha en bred tilnærming til læreplanen på en slik måte at flere av kjerneelementer og et flertall av kompetansemålene er berørt.

Elevene kan samarbeide i forberedelsestiden, men oppgaven skal være formulert såpass åpent at elevene naturlig har sin egen tilnærming og løsningsforslag.

Eleven har krav på veiledning fra en faglærer på minst én av forberedelsesdagene.

Eleven velger selv om han/hun vil forberede en presentasjon av temaet/problemstillingen eller lignende til eksamensdagen. Det forventes at produktet/resultatene fra det praktiske arbeidet som er gjennomført i forberedelsestiden blir tatt med på eksamensdagen.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 45 minutter

Eleven kan velge å presentere, forklare og begrunne sitt produkt/resultat gjennom å vise fram sitt arbeid fra forberedelsestiden. Eleven kan ta med alt som er gjort under forberedelsestiden; notater, bilder, skisser, modeller og lignende.

Dersom eleven velger å ha en presentasjon, kan denne utgjøre inntil 15 minutter. Den resterende tiden av eksamen brukes til videre samtale med utgangspunkt i overordnet tema fra forberedelsesdelen og oppgitte kompetansemål. Her vil det praktiske arbeidet eleven har gjennomført i løpet av året være sentralt.

Det praktiske arbeidet eleven har gjennomført i løpet av året og som er koblet til de kompetansemålene som er en del av oppgaven, må kunne legges frem under eksamen i form av bilder, tallmaterialer, rapporter, eller dokumenteres på andre måter, der det er mulig. Produkter kan også vises frem når det er hensiktsmessig.

Dersom eleven ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen. 

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.

På eksamensdagen skal eleven ha med seg det egenproduserte produkt eller materiale fra forberedelsestiden som danner grunnlag for besvarelsen og som er utgangspunktet for eksaminasjonen.  

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av elevens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.

Produkter/resultater som er utarbeidet i forberedelsestiden skal ikke gis en egen vurdering, men kompetansen kandidaten viser muntlig og/eller praktisk gjennom en eventuell presentasjon av disse på eksamensdagen skal vurderes i sammenheng med resten av eksaminasjonen.

Sensur

Karakter skal settes etter hver elev og formidles til elevene fortløpende. Eleven har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan

Læreplan i teknologi og forskningslære (TNF01-02) (udir.no)