Muntlig eksamen i Rettslære 1 – Privatisteksamen

Gjelder følgende fag:
SAM3057 Rettslære 1
 

Forberedelse

Forberedelsestid: 30 minutter

Privatistene trekker oppgave når forberedelsen starter. Oppgaven skal hentes fra mer enn ett rettsområde. Oppgaven kan bestå av ett eller flere åpne temaer og/eller en eller flere praktikumsoppgaver. Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 30 minutter

Inntil 10 minutter av eksamenstiden kan avsettes til et eventuelt innlegg fra eksamenskandidaten om temaene/praktikumsoppgavene. Den øvrige tiden brukes til fagsamtale om oppgaven.

Dersom kandidaten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt oppgave til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden. Digitale verktøy og åpent internett kan benyttes. Notater kan gjøres på papir eller digitalt. Digital kommunikasjon er tillatt, men det skal være stille i forberedelsesrommet.

Under eksamen er det kun tillatt å bruke notatene fra forberedelsestiden, lovverk og andre relevante rettskilder (ikke lærebok). Kandidaten kan ikke bruke digitale verktøy til noe annet enn dette, og det er ikke tillatt å kommunisere med andre under selve eksamen.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet. 

Sensur

Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan

Læreplan i rettslære (RTL01-04) (udir.no)

Vurderingskriterier

Vurderingskriterier til muntlig eksamen i Rettslære 1 og 2
Vurderingsområder Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Struktur og juridisk metode                Kandidaten finner noen aktuelle (generelle eller individuelle) rettsspørsmål. Bruker fagbegreper sporadisk og tidvis riktig.   Kandidaten finner flere aktuelle (generelle eller individuelle) rettsspørsmål og bruker fagbegreper. Kandidaten finner de aktuelle rettsspørsmålene, bruker fagbegreper og drøfter de relevante vilkårene i paragrafene som benyttes. Kan foreta subsidiære drøftelser der det er relevant.  
Struktur og juridisk metode                Kandidaten finner noen relevante paragrafer og gjengir innhold direkte sitert.     Kandidaten finner relevante paragrafer, forklarer innhold med eksempler og utdyper og forklarer på en god måte.  Kandidaten begrunner argumenter med relevante eksempler og utdyper og forklarer på en svært god måte.   
Struktur og juridisk metode                Kandidaten har kjennskap til en relevant dom fra et aktuelt rettsområde.  Kandidaten kan knytte opp faktum mot relevante vilkår og vise til dommer i drøftingen. Kandidaten kan knytte opp faktum mot relevante vilkår og veie argumentene mot hverandre. Kandidaten bruker relevante dommer for å understøtte argumentasjonen der det er naturlig.  
Struktur og juridisk metode                Kandidaten har en viss struktur med innledning, rettsspørsmål, lovhjemmel og konklusjon. Kandidaten har en tydelig struktur med innledning, rettsspørsmål, lovhjemmel og konklusjon, der det drøftes før endelig konklusjon treffes.    Kandidaten har en tydelig struktur med innledning, rettsspørsmål, lovhjemmel (flere rettskilder der det er naturlig) og konklusjon, der det drøftes grundig før endelig konklusjon treffes. 
Rettsreglene i samfunnet Kandidaten viser noe forståelse for rettsreglenes rolle i samfunnet. Kandidaten viser god forståelse for rettsreglenes rolle i samfunnet.   Kandidaten kan reflektere selvstendig og kritisk rundt rettsreglenes rolle i samfunnet.
Argumentasjon og drøfting     Kandidaten viser noe bruk av rettskilder.     Kandidaten bruker og henviser til rettskilder på en etterprøvbar måte.     Kandidaten bruker og henviser til relevante rettskilder på en selvstendig og etterprøvbar måte.    
Argumentasjon og drøfting     Kandidaten finner noen relevante argumenter i faktum. Kandidaten finner relevante faktum i oppgaveteksten og klarer å se sammenheng med aktuell lovhjemmel.   Kandidaten bruker relevante faktum i drøftingen sin til å underbygge drøfting av vilkår i paragrafene som er valgt.
Argumentasjon og drøfting     Kandidaten gjengir fagstoff fra ulike kilder. Kandidaten forklarer fagstoff og viser til eksempler i sin argumentasjon. Kandidaten bruker eksempler i argumentasjon og drøfting og ser sammenhenger på tvers av rettsområdene der det er naturlig.  
Helhetlig kompetanse  Kandidaten viser noe kompetanse på mer enn ett rettsområde. Kandidaten viser god forståelse for faget og gjennomgående god kompetanse innenfor eksamenstemaene.   Kandidaten viser meget god forståelse for faget og gjennomgående god kompetanse innenfor eksamenstemaene.