Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Informasjon til kandidater
I løpet av forberedelsestiden skal kandidaten innhente relevant fagstoff og inspirasjon, og arbeide med et medieuttrykk innenfor journalistikk, markedskommunikasjon, informasjon eller underholdning.
Det er en individuell eksamen, det vil si at oppgavene skal løses individuelt. Det er likevel rom for at to kandidater kan samarbeide om film/videoproduksjoner, eller andre produksjonsmetoder som teknisk sett ikke lar seg gjennomføre individuelt, i forberedelsesdelen.
Medieuttrykket og besvarelsen av eksamensoppgaven skal være egenprodusert i løpet av den totale tiden gitt for eksamensgjennomføringen, inkludert forberedelsesdelen. Unntak kan være logo, musikk og fotografier/filmklipp av historiske hendelser som ikke kan gjenskapes i nåtid, samt medieuttrykk og andre kilder som siteres i besvarelse av tilleggsoppgaven på selve eksamensdagen. Alle kilder skal oppgis, og alle rettighetshavere skal krediteres.
Kandidaten har krav på veiledning i forberedelsestiden. En faglærer (ikke nødvendigvis den faste faglæreren) skal være tilgjengelig for veiledning i inntil 15 minutter per kandidat hver forberedelsesdag. Det skal gis veiledning i hvordan oppgaveteksten skal forstås. Faglæreren skal ikke undervise eller drive opplæring.
Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Informasjon til sensorer
Eksamensoppgaven gitt på eksamensdagen skal besvares individuelt. Oppgaven bør ha med en type problemstilling, drøfting eller refleksjon som gjør at kandidaten kan vise selvstendig kunnskap knyttet til relevant mediefaglig teori.
I utforming av oppgavesettet (både forberedelsesdel og eksamensdel) må det tas særskilt hensyn til læreplanens formuleringer om fagets relevans og sentrale verdier og fagets kjerneelementer. Oppgavesettet må utformes på et vis som åpner for stor grad av lokale tilpasninger for oppgavetolkning, veiledning og eksamensgjennomføring.
Eksamen
Eksamenstid: Totalt inntil 4 timer
Praktisk eksamensdel: inntil 3,5 timer
Muntlig eksamensdel: inntil 30 minutter
Praktisk eksamensdel:
Kandidaten skal selv ta med produksjon og presentasjon fra forberedelsestiden på eksamensdagen.
På eksamensdagen vil kandidaten få en eksamensoppgave basert på forberedelsesdelen. Det skal utarbeides et nytt produkt som skal integreres i presentasjonen.
Forberedt materiale kan redigeres.
I løpet av den praktiske delen, skal materiale som skal være en del av den muntlige presentasjonen innleveres.
Muntlig eksamensdel:
Kandidaten har 10–15 minutter til presentasjon, samt fremvisning av produksjon. Resten av eksamenstiden brukes til samtale om relevant mediefaglig teori, ut fra oppgitte kompetansemål.
Dersom kandidaten ikke får vist nok kompetanse i faget innenfor gitt tema/problemstilling/oppgave til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt på forberedelsesdelen og eksamen.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamensdagen. Felles vurderingskriterier for Viken fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Kandidaten skal vurderes ut fra forventet kompetansenivå på det aktuelle stadiet i utdanningsløpet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget på eksamensdagen. Begrunnelse skal gis av ekstern sensor.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i mediesamfunnet (MOK01-02) (udir.no)
Vurderingskriterier til praktisk eksamen i Mediesamfunnet