Praktisk eksamen i Mediespesialisering - Privatisteksamen

Gjelder følgende fag:
MOK3012 Mediespesialisering

Forberedelse 

Forberedelsestid: 48 timer 

På forberedelsesdelen skal kandidaten gjennomføre en produksjon av ett (eller flere) medieprodukt(er). Oppgaveteksten skal legge til rette for at kandidaten i størst mulig grad skal kunne få vist sin kompetanse. For å gi kandidaten frihet i valg av medium og sjanger, bør oppgaveteksten gi rom for ulike løsninger/besvarelser.

Alt materiale som innhentes og utarbeides i løpet av forberedelsestiden, inkludert råmateriale, skal medbringes til eksamenslokalet på eksamensdagen, for dokumentasjon av prosess. Dette kan også brukes i den nye oppgavedelen på eksamen.

Produksjonen skal gjøres individuelt. Alt materialet i eksamensbesvarelsen skal være egenprodusert i løpet av de to forberedelsesdagene og eksamensdagen. Unntak kan være enkelte elementer, som for eksempel arkivfoto og lydeffekter, som av ulike årsaker ikke lar seg produsere i eksamenstiden, logoer og musikk (til film). All slik bruk må det gjøres faglig rede for.

En faglærer skal være tilgjengelig for veiledning i inntil 20 minutter pr elev/kandidat i oppgaveforståelse og læreplanmål på begge forberedelsesdagene.

Eksamen 

Eksamenstid:  5 timer

På eksamensdagen vil kandidaten få en ny oppgavedel, som enten skal føyes til eller har forbindelse med det valgte temaet. Hoveddelen av eksamensdagen er tiltenkt arbeidet med dette nye delproduktet. Dette nye delproduktet kan være på et skissenivå i de tilfellene et ferdig produkt ikke vil kunne være mulig å fremskaffe.

Sensorene vil i løpet av eksamensdagen ha minst én samtale med kandidaten. Formålet med samtalen(e) er at kandidaten får en mulighet til å forklare hvordan han/hun har tenkt og at sensorene får innsikt i produksjonen. Denne samtalen skal ikke være en høring i generell fagkunnskap. Samtalene skal foregå i eksamenslokalet og bør avholdes uten å forstyrre de andre kandidatenes arbeid unødig.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt på forberedelsesdelen og eksamen. I eksamenslokalet skal det være arbeidsro. Kandidaten skal ha med alt materiale som er utført på forberedelsesdagen til eksamensdagen.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen.  Kandidaten vurderes på grunnlag av både de innleverte produkter og arbeidsprosessen som har funnet sted i løpet av eksamensdagen. Kunnskapen og kompetansen skal primært vises gjennom kandidatens produkter, men kan utdypes i samtale med sensorene. Samtalen(e) i løpet av eksamensdagen gir kandidaten anledning til å forklare og begrunne produkt og arbeidsprosess.

Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet. 

Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men inngår i helhetsvurderingen på eksamensdagen.

Sensur

Karakter settes på slutten av eksamensdagen når alle arbeider, inkludert alt forarbeid og råmateriale, er innlevert. Karakter og begrunnelse gis til kandidaten muntlig. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Generelle retningslinjer 

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan  

Læreplan i mediespesialisering MOK08-02