Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen.
I løpet av forberedelsesdagene skal kandidaten gjennomføre en produksjon av ett (eller flere) medieprodukt(er).
Kandidaten møter på̊ skolen til avtalt tid og får utlevert en forberedende oppgave. I forberedelsen skal kandidaten planlegge, produsere og ferdigstille et nytt medieprodukt som er knyttet til ett eller flere relevante kompetansemål fra læreplanen.
Alt råmateriale som brukes på forberedelsesdagene og på eksamen, skal innhentes av kandidaten i forberedelsestiden. Materialet skal være egenprodusert. Unntak kan være enkelte elementer, som for eksempel arkivfoto, lydeffekter, logoer og musikk (til film), som av ulike årsaker ikke lar seg produsere i eksamensperioden. All slik bruk må det gjøres faglig rede for. Ved behov for innhenting av ekstra råmateriale på eksamensdagen, skal dette klareres med sensor.
Forberedelesesdelen i sin helhet er individuell. Kandidaten har likevel lov til å benytte seg av assistanse under forberedelsestiden, men det er kandidaten som står ansvarlig for alle ledd i produksjonen. Ved bruk av assistanse, skal kandidaten klargjøre hva hjelpen har gått ut på. Ved bruk av inspirasjon, må kandidaten vise til kilde.
En faglærer (ikke nødvendigvis den faste faglæreren) skal være tilgjengelig for veiledning i inntil 15 minutter per kandidat hver forberedelsesdag. Med veiledning menes å forklare hvordan oppgaveteksten og/eller læreplanmålene kan forstås. Faglærer skal ikke undervise eller drive opplæring.
Eksamen
Eksamenstid: 5 timer
Kandidaten møter til avtalt tid på eksamensdagen. Kandidaten arbeider individuelt. Både faglærer og sensor er til stede under eksamensdagen for å vurdere og observere. Faglærer og sensor kan stille kandidatene spørsmål underveis.
På eksamensdagen vil kandidaten få en eksamensoppgave som enten skal føyes til eller har forbindelse med det valgte temaet fra forberedelsesdelen. Hoveddelen av eksamensdagen er tiltenkt arbeidet med dette nye delproduktet. Dette nye delproduktet kan være på et skissenivå i de tilfellene et ferdig produkt ikke vil kunne være mulig å fremskaffe.
I løpet av eksamensdagen skal kandidaten ha én til to samtaler med sensorene. Målet med samtalen(e) er å få et innblikk i kandidatens idé- og produksjonsprosess, herunder hvordan kandidaten har jobbet med virkemidler for å kommunisere med en målgruppe. Her forventes det at kandidaten tar utgangspunkt i én eller flere kommunikasjonsmodeller. Kandidaten må også kunne redegjøre for tekniske valg som er gjort. Dette vil også være en kontroll av at materialet faktisk er egenprodusert. Kandidaten skal også kunne vise evne til å vurdere sitt eget produkt.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt på forberedelsesdelen og eksamen. I eksamenslokalet skal det være arbeidsro. Kandidaten kan ha med alt materiale som er utarbeidet på forberedelsesdagen til eksamensdagen.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamensdagen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Sensur
Karakter skal settes på slutten av eksamensdagen når alle arbeider, inkludert alt forarbeid og råmateriale, er innlevert. Kandidaten har rett til muntlig begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget etter at vurderingen er gjort på eksamensdagen.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i medieuttrykk (MOK02-02) (udir.no)