Forberedelse
Forberedelsestid: En dag
Forberedelsedelen vil bli sendt til privatistene via epost ca. kl. 09.00, en virkedag før eksamensdagen.
I løpet av forberedelsesdagen vil privatistene få mulighet til å komme på skolen for å besiktige eksamensrommet, gjøre seg kjent med relevant utstyr og hilse på sin stille makker. Stille makkeren vil kun bistå på del 2, eksamensdagen, med forflytning og henting av utstyr etter elevens anvisninger, en håndlanger.
Eksaminator og/eller sensor vil være tilgjengelig for veiledning til oppgitt tidspunkt, men det vil ikke bli gitt undervisning.
Arbeidet på forberedelsesdagen vil ikke være del av vurderingen, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamensdagen er tredelt:
Del 1: Forberedelse/utrykning - 15 minutter
Del 2: Praktisk gjennomføring - 20 minutter
Del 3: Individuell, muntlig høring – 20 minutter
Total eksamenstid: Inntil – 55 minutter
Privatistene møter til avtalt tid for å gjennomføre en tredelt oppgave. Eksamensgjennomføringen er individuell for hver privatist. Under den praktiske delen får privatistene med seg en stille makker.
Del 1: Forberedelse/utrykning – 15 minutter
Privatistene mottar første del av oppgaven, som er en situasjonsbeskrivelse (case) og et spørsmålsark. Privatistene sitter i et atskilt rom med eksamensvakt til stede. Privatistene leverer inn sin besvarelse før de begynner med del 2 av eksamen.
Del 2: Praktisk gjennomføring – 20 minutter
Privatistene gjennomfører del 2 av eksamen i et nytt rom. Denne delen gjennomføres med stille makker.
Denne delen av eksamen er en praktisk øvelse med markør. Funn og verdier som ikke kan sminkes eller spilles av markøren, vil oppgis av personen som leder og tilrettelegger den praktiske gjennomføringen (fasilitatoren). Privatistene gjennomfører caset som et ambulanseoppdrag, fra ankomst til skadested og så langt i forløpet de rekker innenfor tidsrammen.
Del 3: Individuell, muntlig høring – 20 minutter
Etter gjennomføringen av del 2 skal privatistene ha en individuell, muntlig høring. Privatistene starter høringen ved å ta initiativ selv og må begrunne og utdype sine tanker om eksamensgjennomføringen. Deretter vil eksaminator og sensor stille spørsmål basert på del 1 og del 2 av eksamen.
Hjelpemidler
Forberedelsestiden: Alle hjelpemidler er tillatt.
Eksamensdagen under gjennomføring: Ingen hjelpemidler er tillatt. Verktøy og utstyr som elevene trenger for å gjennomføre eksamen, finnes i eksamensrommet.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamen (AMB2008), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (AMB2005, AMB2006 og AMB2007).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 ambulansefag (AMB02-03) (udir.no)