Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Privatisten møter til oppsatt tidspunkt for gjennomgang av oppgaven og opplæring på aktuelle maskiner (HMS). En faglærer, eventuelt eksaminator, skal være tilgjengelig deler av forberedelsesdagen. Verksted skal også være tilgjengelig deler av forberedelsesdagen. Privatisten kan finne frem råvarer og eventuelt veie opp og organisere arbeidsplassen (finne former, stekebrett, utstyr og lignende). Praktiske forberedelser skal skje på skolen av hensyn til matsikkerhet.
Eksamen skal være individuell og privatisten utarbeider et arbeidsdokument i forberedelsestiden. Råvarelister må leveres på gitt tidspunkt.
Forberedelsedelen skal gi en beskrivelse av oppgaven som skal gjennomføres på eksamensdagen.
Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 5 timer
Eksamen starter til oppsatt tid og varer inntil 5 timer. Privatisten gjennomfører produksjonen basert på forberedelser og eksamensoppgave. På eksamensdagen er sensor 1 og sensor 2 til stede gjennom hele dagen for å observere og vurdere arbeidsprosessene til privatistene. Det kan stilles oppfølgingsspørsmål om produksjon og prosesser underveis i eksamen, og det skal gis mulighet for refleksjon og egenvurdering.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamensdagen er alle hjelpemidler tillatt unntatt internett og verktøy som tillater kommunikasjon. På eksamen kan privatisten også ha med seg arbeid/produkter fra forberedelsestiden, for eksempel arbeidsplan, resepter, varedeklarasjon og lignende. Privatisten har oppvaskhjelp tilgjengelig på eksamensdagen, men er selv ansvarlig for sluttrenholdet.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (BAK2003), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (BAK2001 og BAK2002).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 baker og konditor (BAK02-01) (udir.no)