Praktisk tverrfaglig eksamen i Barne- og ungdomsarbeiderfag - Privatisteksamen

Gjelder følgende fag:
BUA2008 Barne- og ungdomsarbeiderfag Vg2

Forberedelse

Forberedelsestid: 24 timer

Privatistene jobber individuelt og/eller i par/grupper. Maksimum størrelse på en gruppe er 5 privatister. Privatistene får utdelt 3 relevante kompetansemål fra læreplanen, som oppgis sammen med forberedelsedelen og eksamensoppgaven. Disse tre kompetansemålene skal være ett fra hvert programfag. I tillegg må privatistene velge 2 kompetansemål selv. Disse kompetansemålene må innleveres til eksaminator senest 4 timer etter oppstart av forberedelsestiden. Sensor må få oversendt dette så snart som mulig. Forberedelsesdagen brukes til planlegging av praktisk del.

Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.

Eksamen

Eksamenstid: Totalt 50 minutter
Del 1- Praktisk del: 30 minutter
Del 2 - Individuell muntlig del: 20 minutter

Del 1: Praktisk del

par/grupper. Den praktiske delen kan inneholde et ukjent element. Skolene står fritt til å velge hvilke måter dette gjøres på, ut fra sine rammefaktorer. Dersom eksamen gjennomføres i samarbeid med en bedrift, vil det bli regnet som et ukjent element i seg selv. 

Eksamen ledes av eksaminator/sensor1. Normalt kan sensor stille spørsmål til privatistene under eksamen der hvor det er naturlig, men ved eksamensgjennomføringer hvor barn er til stede, anbefales det at sensor avstår fra dette.

Del 2: Individuell muntlig del

Privatistene gjennomfører en individuell fagsamtale med refleksjon etter praktisk gjennomføring. Under refleksjonen skal privatistene forklare/begrunne/drøfte det som er vist under del 1. Dersom man ikke får gjennomført ukjent element på del 1 av eksamen, skal man gjennomføre dette under del 2. Eksempel på ukjent element kan være trekk av spørsmål. Eksaminator leder refleksjonssamtalen, men det kan også komme spørsmål fra sensor.

Hjelpemidler

Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.

Del 1 av eksamen: Privatistene kan ha med seg arbeid/produkter fra forberedelsestiden, som for eksempel spill, formingsmodeller og lignende. Det vil ikke være tillatt å benytte seg av film til del 1 av eksamen.
 
Del 2 av eksamen: Privatistene kan ha med seg maksimum en A4-side med stikkord/tankekart som de har utarbeidet i forberedelsestiden. I tillegg vil eksamensoppgaven og relevante kompetansemål være tilgjengelig for privatistene.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten om faget i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet.

Sensur

Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Flere eksamener

I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (BUA2008), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (BUA2005, BUA2006 og BUA2007).

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan

Læreplan i vg2 barne- og ungdomsarbeiderfag (BUA02-03) (udir.no)

Vurderingskriterier 

Vurderingskriterier for barne- og ungdomsarbeiderfag
Vurderingskriterier (områder)   Beskrivelse av karakteren 2   Beskrivelse av karakteren 4      Beskrivelse av karakteren 6 
Helhetlig kompetanse:   Kandidaten viser helhetlig kompetanse ut fra tema, funksjonsnivå, mål og fagets relevans.    Kandidaten viser hva helhetlig kompetanse betyr ut fra tema og kompetansemål. Kandidaten viser og forklarer hvordan helhetlig kompetanse kommer til syne ut fra tema, funksjonsnivå, mål og fagets relevans.   Kandidaten begrunner hvorfor helhetlig kompetanse er viktig i henhold til yrkesrollen hvor de drøfter tema, mål, funksjonsnivå og fagets relevans.
Planlegging:   Planlegger ut ifra tema, kompetansemål, alder- og modningsnivå i rollen som yrkesutøver.     Kandidaten formidler hva planen inneholder på et enkelt nivå.         Kandidaten forklarer hvordan planlegging kommer til utrykk i gjennomføringen av aktiviteten. Kandidaten forklarer hvorfor planlegging er viktig for å få til en god gjennomføring av aktivitet. Sett i sammenheng med tema, kompetansemål og alder- og modningsnivå.
Gjennomføring:   Aktiviteten viser kandidatens kompetanse i ulike situasjoner knyttet til tema, kompetansemål og alder.   Kandidaten gjennomfører planleggingen, og viser forståelse for hva som er temaet, kompetansemål og alder. Kandidaten viser og forklarer hvordan aktiviteten gjennomføres i tråd med oppgavens tema, kompetansemål og alder. Kandidaten begrunner hvorfor aktiviteten er gjennomført i tråd med tema, kompetansemål og alder.
Egenvurdering og refleksjon av praktisk del:   Begrunne og reflekterer over valg i planleggingen og gjennomføringsdelen og reflekterer ut fra tema, mål, funksjonsnivå og fagets relevans. Kandidaten formidler hva planlegging og gjennomføring er på et enkelt nivå. Kandidaten forklarer hvordan planlegging og gjennomføring er utført ut fra tema, mål, funksjonsnivå og fagets relevans. Kandidaten drøfter hvorfor planlegging og gjennomføring er av stor betydning, ut fra tema, mål, funksjonsnivå og fagets relevans.