Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Forberedelsesdelen skal gjennomføres i gruppe eller individuelt. Privatisten må i god tid før eksamen velge hvilken yrkesretning som oppgaven løses mot. Dette må være en yrkesretning som skolen har utstyr og kompetanse til å tilby. Privatisten må velge dette på et såpass tidlig tidspunkt at det er mulig å skaffe sensor som har riktig kompetanse. Skolen velger om privatisten trekker oppgave på forberedelsesdagen, eller om hen får oppgaven utdelt. Eksamensoppgaven må være innenfor rammen privatisten har valgt. På forberedelsesdagen kan privatisten planlegge hele oppgaven, der de avklarer behov og finner løsninger, utfører risikovurdering for anlegget og risikovurderer arbeidet (SJA - Sikker Jobb Analyse), samt lager eventuelle tegninger og material-/verktøylister. Privatisten kan også finne fram utstyr og planlegge konkret på praksisområdet. Oppgavens omfang vil være styrende for om de kan utføre noe praktisk på forberedelsesdagen eller ikke.
Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsesdelen.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Totalt 5 timer
Praktisk del: 4,5 timer
Muntlig del: 30 minutter
Praktisk del
Privatisten får utlevert eksamensoppgaven. Eksamen skal gjennomføres individuelt, og privatisten må redegjøre for egen løsning. Privatisten skal gjennomføre en helhetlig tverrfaglig eksamen med planlegging, gjennomføring, dokumentasjon, begrunnelse og faglig vurdering av sine valg. Privatisten skal utføre hele eller deler av planlagt oppgave. I tillegg kan privatisten få en liten tilleggsoppgave som kan være en utvidelse, forandring og/eller feilsøking på den oppgaven de har fått. Eksaminator/sensor1 og sensor2 kan stille privatisten spørsmål underveis i den praktiske delen.
Muntlig del
Privatisten vil enten under eller i etterkant av den praktiske delen bli tatt ut til en muntlig fagsamtale om planleggingsdelen, oppgaven, tilleggsoppgave og sluttkontroll på slike anlegg. I samtalen skal privatisten kunne begrunne valg og faglig vurdere løsninger og utførelse. Det kan legges opp til at privatisten viser sluttkontroll i praksis og/eller feilretting med målinger på anlegget.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
Kun underlag/produkter som er utarbeidet i forberedelsestiden er tillatt som hjelpemiddel på eksamensdagen.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten om faget i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Viken fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatistene har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (ELE2007), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (ELE2005 og ELE2006).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i Vg2 elenergi og ekom (ELE02-03) (udir.no)
Vurderingskriterier for tverrfaglig praktisk eksamen i Elenergi og ekom
Planlegging
Skriftlig del som fullføres på eksamensdag
- Selvstendighet
- Begrunnelser
- Oppbygging
- Språk
- Bærekraft
- Symboler
Gjennomføring og resultat
Praktisk/muntlig del
- Effektivitet
- Selvstendighet
- Utførelse
- Struktur
- Forståelse
- Sikkerhet
- Språk
- Ryddighet
Dokumentasjon og refleksjon
Skriftlig del som fullføres på eksamensdag
- Språk
- Forståelse
- Nøyaktighet
- Tegninger
- Symboler
Egenvurdering av kvalitet
Elevvurdering av skriftlig/praktisk del
Helhetlig kompetanse
- Planlegging
- Dokumentasjon
- Begrunnelser
- Utførelse
- Regelverk