Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Privatistene får utdelt et tema som er relevant i forhold til eksamensoppgaven. Privatistene skal benytte forberedelsestiden til å forberede, planlegge og utarbeide forslag til de ulike arbeidsoppgavene som kan/vil inngå i tema.
På forberedelsesdagen skal privatistene utarbeide:
- En arbeidsplan der det synligjøres hvordan privatistene har tenkt å gjennomføre de ulike arbeidsoppgavene de har planlagt i forhold til tema
- Arbeidstegninger som skal benyttes på eksamensdagen
- Notater som kan benyttes på eksamensdagen
Relevante kompetansemål fra læreplanen oppgis sammen med forberedelsedelen.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: totalt 5 timer
Praktisk del: 4 timer og 45 minutter
Fagsamtale: 15 minutter
Inntil 8 privatister per eksamensparti er anbefalt.
Den enkelte skole bestemmer om privatistene skal utføre den praktiske delen på et dukkehode eller en levende modell. I de tilfellene der privatistene skal gjennomføre eksamen på et dukkehode, skal de trekke en av tre eksamensoppgaver. I de tilfellene der privatistene skal gjennomføre eksamen på en levende modell, skal de velge en av tre eksamensoppgaver.
Eksamensoppgaven skal legge til rette for at privatistene får vist bredde, selvstendighet og refleksjon over egne valg og kompetanse. Privatistene skal ferdigstille sin kunde og være forberedt til en fagsamtale om oppgaven. Privatistene skal også få mulighet til å begrunne sine egne valg og hva de eventuelt kunne gjort annerledes. Faglærer og sensor skal stille privatistene spørsmål underveis i den praktiske gjennomføringen.
Privatistene har mulighet til å rette arbeidstegningene som ble utarbeidet på forberedelsesdagen. Dette må de gjøre med rød blyant/penn, eventuelt kan de lage nye arbeidstegninger om de ønsker det.
Eventuell dokumentasjon av den praktiske delen skal innleveres på eksamensdagen.
Det må påberegnes noe ventetid mellom den praktiske delen og fagsamtalen.
Hjelpemidler
I forberedelsestiden er alle hjelpemidler tillatt.
På eksamen kan privatistene benytte notater og arbeidstegninger fra forberedelsedelen. Fargekart og pakningsinnlegg, som naturlig følger med frisørprodukter, kan benyttes på eksamensdagen
Under eksamen er det ikke tillatt å bruke internett, mobiltelefoner eller andre kommunikasjonsverktøy, eller kommunisere med andre privatister.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Privatistene må påberegne noe ventetid før sensuren settes.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 frisør (FRI02-03) (udir.no)
Vurderingskriterier til tverrfaglig praktisk eksamen i Frisørfaget
Planlegging, gjennomføring og resultat
- Fagmessig kvalitet
- Teknisk presisjon i praktisk arbeid
- HMS
- Valg og bruk av hensiktsmessig verktøy
Vurdering av helhetlig kompetanse og egenvurdering i fagsamtale
- Begrunnelser for valg i fagsamtale
- Refleksjon over egen arbeidsprosess
- Samsvar mellom plan og resultat
- Teknisk utførelse av praktisk arbeid
- Bruk av fagterminologi