Forberedelse
Forberedelsestid: 1 time
Forberedelsestiden gjennomføres på eksamensdagen.
Privatistene sitter i et klasserom/arbeidsrom for å forberede seg til eksamensgjennomføringen. Det er en individuell forberedelse. Privatistene får utlevert situasjonsbeskrivelse/oppgavetekst med aktuelle kompetansemål og vurderingskriterier, sammen med en oversikt over tilgjengelig utstyr til eksamensgjennomføringen. Det skal være kompetansemål fra hvert av de forskjellige programfagene. I forberedelsestiden skal privatistene velge to kompetansemål fra hvert av programfagene, som har blitt oppgitt i eksamensoppgaven, til sin praktiske gjennomføringsdel og refleksjonsdel. Privatistene velger hvilken praktisk situasjon de skal løse eksamensoppgaven i, utfra kompetansemålene de har valgt, og hvilket utstyr som er tilgjengelig i eksamensrommet.
Privatistene kan ta håndskrevne notater underveis i forberedelsestiden, som de kan ta med til eksamensgjennomføringen.
Arbeidet fra forberedelsestiden skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven.
Eksamen
Eksamenstid: inntil 1 time
Praktisk del – inntil 30 minutter: Privatistene gjennomfører den praktiske situasjonen. Underveis i eksamensgjennomføringen må privatistene begrunne det faglige.
Refleksjonsdel – inntil 30 minutter: Privatisten og sensorene har en muntlig samtale. Privatisten kan også få spørsmål fra valgte kompetansemål.
Hjelpemidler
Forberedelsestid: Alle hjelpemidler er tillatt.
Eksamenstiden: Utstyr til praktisk gjennomføring vil være tilgjengelig i eksamensrommet. Privatistene kan også benytte seg av notatene de utarbeidet i forberedelsestiden. Ingen andre hjelpemidler er tillatt.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (HSF1009), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (HSF1006, HSF1007, HSF1008).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg1 helse- og oppvekstfag (HSF01-03) (udir.no)