Omvisning
Privatistene har mulighet til å få en omvisning på laboratoriet før eksamen. Privatistene vil bli innkalt av skolen til dette.
Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
På forberedelsesdagen får privatistene utdelt pasientliste, der det står informasjon om navn, alder og kontaktårsak til «pasientene». I tillegg skal privatistene få utdelt aktuelle kompetansemål og vurderingskriterier til eksamensoppgaven.
Privatistene må forberede seg til både skriftlig del, praktisk del og refleksjonssamtale (muntlig del).
Privatistene har ikke mulighet til å få veiledning på forberedelsesdagen.
Praktisk organisering av eksamensgjennomføringen, styres lokalt på den enkelte skole. Det skal helst ikke være flere enn 6 privatister pr. parti.
Om mulig, bør det benyttes «ekte pasienter». Det er opp til den enkelte skole hvordan disse «pasientene» skaffes.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: 2 timer
Privatistene må ha med egen PC, som har både USB-inngang og «lydutgang», samt høretelefoner, som skal benyttes til skriftlig gjennomføring.
Eksamen deles inn i fire deler, og gjennomføres på følgende måte:
- Skriftlig del - 30 minutter
Privatisten skriver etter en lydfil. - Forberedelse til laboratorium- og skiftestuedel – 15 minutter
Privatistene trekker en eksamensoppgave. De får 15 minutter til å lese igjennom og til å gjøre noen notater - Laboratorium- og skiftestuedel - 1 time
Den praktiske gjennomføringen av laboratorium- og skiftestuedelen blir gjennomført etter oppsatt tid. Eksaminator og sensor kan stille privatistene spørsmål underveis i denne delen av eksamen. - Refleksjonssamtale - 15 minutter
Rett i etterkant av laboratorium- og skiftestuedel, skal privatistene ha en refleksjonssamtale på eksamensgjennomføringen, sammen med eksaminator og sensor.
Hjelpemidler
Forberedelsesdagen: Alle hjelpemidler er tillatt.
Eksamen:
- Skriftlig del: Alle hjelpemidler er tillatt, unntatt verktøy som tillater kommunikasjon. Utvalgte nettsteder vil være tilgjengelig. Se oversikt på fylkeskommunens nettsider.
- Forberedelse til laboratorium- og skiftestuedel: Dersom privatistene har egen prosedyreperm for laboratorie- og skiftestue, kan de ha med denne. Ingen andre hjelpemidler er tillatt
- Laboratorium- og skiftestuedel: Privatistene har tilgang til aktuelle prosedyrer. Hvis de har en egen prosedyreperm for laboratorie- og skiftestue, kan de ta med denne. I tillegg kan privatistene benytte notatene de har utarbeidet under del 2 av eksamen
- Refleksjonssamtalen: Notater som privatistene gjør under del 3 av eksamen, kan benyttes som hjelpemiddel. Ingen andre hjelpemidler er tillatt.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten om faget i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriteriene til eksamen.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (HSE3008), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av programfagene (HSE3005, HSE3006 og HSE3007).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg3 helsesekretær (HSE03-03) (udir.no)