Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Forberedelsesdel med tema og kompetansemål skal være tilgjengelig for privatistene 24 timer før gjennomføring av eksamen. Ingen avsatt tid til veiledning.
Privatistene står fritt til å velge yrkesretning i sin eksamensgjennomføring, og de må gi beskjed til skolen i forberedelsestiden om hvilken yrkesretning de har valgt.
Arbeid fra forberedelsestiden skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: 60 minutter (15 minutter til å sette seg inn i casen og 45 minutter til praktisk utførelse og muntlig redegjørelse)
Forberedelse på eksamensdagen – 15 minutter
På eksamensdagen får privatistene utdelt en case som de skal løse praktisk. I tillegg skal de velge en ferdighetsoppgave fra en liste utarbeidet av skolen. Privatistene får 15 minutter til å forberede både casen og ferdighetsoppgaven, og de kan skrive notater underveis. Under forberedelsene sitter privatistene i et rom med en eksamensvakt til stede.
Hver case benyttes av to privatister. Når skolen gjennomfører flere partier parallelt, kan to privatister i hvert parti løse samme case samtidig.
Praktisk utførelse og muntlig redegjørelse – 45 minutter
Privatistene gjennomfører en praktisk case, hvor eksaminator, sensor eller markør aktivt samhandler med dem. Etter den praktiske utførelsen følger en muntlig redegjørelse ledet av eksaminator. Privatistene skal forklare/begrunne/drøfte tverrfaglige kunnskaper basert på kravene i de ulike kompetansemålene. Det er en fordel om privatistene ikke ledes i for stor grad gjennom den muntlige redegjørelsen. Sensor har en lyttende og observerende rolle, men kan også stille spørsmål.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamensdagen:
Forberedelsedelen: Ingen hjelpemidler
Praktisk utførelse og muntlig redegjørelse:
Tillatte hjelpemidler er notater de har utarbeidet i forberedelsen på eksamensdagen, lovdata, felleskatalogen og kompetansemålene de har fått utdelt. I tillegg er eksamenslokalet også tilrettelagt for praktisk utførelse av casen og de praktiske ferdighetsoppgavene.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (HES2008), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (HES2005, HES2006 og HES2007).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 helseservicefag (HES02-03) (udir.no)