Forberedelse
Forberedelsestid: 48 timer
Kandidatene møter på skolen til avtalt tid og sted på forberedelsesdagene. Ved starten av forberedelsen vil kandidaten få utlevert en forberedelsedel med tema og opplysninger som gjør at kandidaten kan utføre nødvendige forberedelser for å kunne gjennomføre eksamen. Relevante kompetansemål og vurderingskriterier skal følge med forberedelsedelen.
Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamenstid: 4 timer og 45 minutter
Eksamen er todelt ved at det er en produksjonsdel på 4 timer og en muntlig del på 45 minutter.
Produksjonsdel:
Kandidaten jobber individuelt. Kandidaten får utlevert en eksamensoppgave som skal løses gjennom den tiden som er satt av til produksjonsdelen (4 timer). Eksamensoppgaven vil inneholde kompetansemål fra alle programfagene. Produktet fra produksjonsdelen skal være tilgjengelig for sensorene, uten at det kan endres av kandidaten etter endt produksjonsdel.
Produksjonsdelen skal vurderes og er en del av den helhetlige vurderingen av eksamen.
Eksaminator og sensor er til stede på eksamensdagen for å kunne observere og ha mulighet til å stille spørsmål til kandidatene underveis.
Muntlig del:
Kandidaten har en kort presentasjon av arbeidet sitt på maks 15 minutter. Deretter følger en muntlig høring på 30 minutter.
Både faglærer og sensor kan stille kandidatene spørsmål under den muntlige høringen. Dersom kandidaten ikke får vist bredde i sin kompetanse i faget innenfor gitt oppgave til å bestå eksamen, kan det også eksamineres i andre deler av læreplanen. Dersom det oppstår tekniske problemer under denne delen av eksamen for kandidatene, kan eksamenstiden forlenges.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden, og kandidatene kan kommunisere med andre for å få hjelp.
På eksamen er alle hjelpemidler tillatt, inklusive tilgang til internett. Kandidatene kan ha med seg arbeid/produkter fra forberedelsestiden. Det er ikke tillatt å kommunisere med andre under produksjonsdelen og muntlig del.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en muntlig begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier til eksamen.
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 informasjonsteknologi (ITK02-01) (udir.no)
Vurderingskriterier til tverrfaglig praktisk eksamen i Informasjonsteknologi
Planlegging
- Lese en case eller oppgave og omforme til en plan
- Bruke relevante planleggingsdokumenter
- Vise forståelse av planlegging som prosess
Gjennomføring og resultat
- Samsvar med plan som er utarbeidet
- Det foreligger avviksbehandling/testing
- Forklare arbeidsprosesser
- Vise forståelse av kommunikasjon med aktører utenfor egen profesjon
- Resultatet skal reflektere oppgaveteksten
Egenvurdering og refleksjon
Helhetlig kompetanse