Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Eksamen kan enten arrangeres i bedrift eller på skolens prosessanlegg. I begge tilfeller skal privatisten sette seg inn i et avgrenset prosessavsnitt. I dette avsnittet skal privatisten se spesielt på relevante enhetsoperasjoner samt analyse, måle-, styre- og reguleringskomponenter.
På forberedelsesdagen får privatisten utdelt flytskjema over aktuelt prosessavsnitt. I bedrift vil forberedelsesdelen også avgrense prosessavsnittet litt tydeligere, siden et prosessavsnitt i bedrift nødvendigvis er større enn en prosesshall på skolen. Der det er nødvendig vil det gis ytterligere presiseringer. Forberedelsesdelen gis til privatisten på avtalt tidspunkt. Privatisten jobber selvstendig under forberedelsesdelen, men faglærer vil være tilgjengelig for spørsmål.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 5 timer
Privatisten vil få utdelt oppgaven 24 timer etter at han/hun fikk forberedelsesdelen. Oppgavene vil være av teoretisk og praktisk karakter. De praktiske oppgavene skal besvares/vises i løpet av 4,5 timer. De teoretiske skal besvares muntlig senest etter at det har gått 4,5 timer. Privatisten har da inntil 30 minutter på å besvare de teoretiske oppgavene.
Eksamensoppgaven utarbeides lokalt.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamen er det ikke lov til å benytte utstyr som muliggjør kommunikasjon med andre.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal ses i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til denne tverrfaglige praktiske eksamenen (KPL2004), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (KPL2001, KPL2002 og KPL2003).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan for Kjemiprosess- og laboratoriefag:
Læreplan i vg2 kjemiprosess- og laboratoriefag (KPL02-01) (udir.no)