Praktisk tverrfaglig eksamen i Kjøretøy – Privatisteksamen

Gjelder følgende fag:
KJT2006 Kjøretøy Vg2 

Forberedelse

Ingen

Kandidatene kan etter eget ønske ta kontakt med skolen i forkant av eksamen for å få veiledning i verktøy og utstyr.

Eksamen

Eksamenstid: Inntil 5 timer

Eksamen skal avvikles innenfor rammen på 5 timer og i løpet av én dag for den enkelte kandidat.

Det er viktig at eksamensoppgaven gir mulighet til å vurdere flest mulig av læreplanens kompetansemål. For tverrfaglig praktisk eksamen skal kompetansemål fra alle programfagene (KJT2004 og KJT2005) prøves. Eksamensoppgaven kan ha tyngdepunkt i flere av fagene, eller den kan ha tyngdepunkt i ett fag og være løsere tilknyttet andre fag. Oppgaven må utformes slik at kandidaten viser praktisk arbeid på eksamensdagen, og får mulighet til å vise mest mulig bredde i sin kompetanse. Praktisk arbeid skal utgjøre hoveddelen av eksamen.

Eksamensoppgaven blir utarbeidet lokalt.

Hjelpemidler

Eksamensdagen: Alle hjelpemidler er tillatt, unntatt verktøy som tillater kommunikasjon. Utvalgte nettsteder vil være tilgjengelig. Kandidatene har ikke lov til å kommunisere med hverandre i eksamenstiden.

Vurdering

Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten "Om faget" i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Østfold fylkeskommune legges ved oppgavesettet. 

Sensur

Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Kandidaten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.

Flere eksamener

I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (KJT200), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (BLK2004 og BLK2005).

Generelle retningslinjer

Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen

Læreplan 

Læreplan i vg2 kjøretøy (KJT02-03) (udir.no)

 Vurderingskriterier til tverrfaglig praktisk eksamen i Kjøretøy

Vurderingskriterier til tverrfaglig praktisk eksamen i Kjøretøy
Vurderingsområder Beskrivelse av karakteren 2 Beskrivelse av karakteren 4 Beskrivelse av karakteren 6
Planlegging og dokumentasjon Kandidaten kan redegjøre for en enkel plan som gjør det mulig å gjennomføre oppgaven. Kandidaten kan redegjøre for en plan som gir grunnleggende informasjon om oppgaven. Kandidaten kan gå inn og finne tekniske data på kjøretøyet. Kandidaten dokumenterer deler av arbeidet underveis. Kandidaten kan redegjøre for en plan til oppgaven som inneholder den informasjonen som trengs for å utføre aktuelle kontroller, feilsøkinger eller reparasjoner. Kandidaten kan hente inn relevante tekniske data og bruke disse for å sikre kvaliteten på det utførte arbeidet. Kandidaten dokumenterer arbeid og resultater gjennom hele arbeidsprosessen.
HMS Kandidaten viser noe grunnleggende kunnskap om HMS og kan gi noen eksempler på bruk av verneutstyr. Kandidaten viser kunnskap om bruk av aktuelt verneutstyr. Kandidaten kan gjøre rede for lokale prosedyrer for håndtering av spesialavfall. Kandidaten holder en viss orden underveis i arbeidsprosessen. Kandidaten kan begrunne og presisere valg av verneutstyr etter type oppgave. Kandidaten kan også gjøre rede for håndtering av spesialavfall og forklare prinsippene for gjenvinning av produkter fra bilbransjen. Kandidaten viser god orden under hele arbeidsprosessen.
Systemforståelse Kandidaten kan gjøre rede for deler av det aktuelle systems oppbygning og virkemåte med enkle forklaringer. Kandidaten kan gjøre rede for det aktuelle systems oppbygning og virkemåte. Kandidaten kan forklare hvordan de viktigste komponentene i systemet fungerer. Kandidaten kan gjøre rede for og forklare det aktuelle systems grunnleggende oppbygning og virkemåte. Kandidaten kan forklare hvordan enkeltkomponenter fungerer og hvordan de jobber sammen i det aktuelle systemet.
Gjennomføring/ arbeidsprosess Kandidaten trenger veiledning for å gjennomføre oppgaven på en effektiv måte. Kandidaten blir ferdig med deler av oppgavene innenfor gitt tidsramme. Kandidaten gjennomfører oppgaven på en effektiv måte og har tenkt igjennom arbeidsprosessen på forhånd. Kandidaten blir ferdig med alle oppgavene innenfor gitt tidsramme. Kandidaten kan vurdere og drøfte valg av utstyr som er nødvendig for oppgaven. Kandidaten kan se alternative løsninger på selve arbeidsprosessen. Kandidaten gjennomfører oppgaven innenfor gitt tidsramme på en effektiv og lønnsom måte.
Kontroll, feilsøking og reparasjon Kandidaten trenger veiledning underveis, men klarer å gjennomføre enkle kontroller, feilsøking og reparasjoner. Kandidaten kan gjennomføre aktuelle kontroller, feilsøking og reparasjoner. Kandidaten kan finne feil og tolke disse underveis i arbeidsprosessen. Kandidaten kan kontrollere, finne feil og komme med reparasjonsforlag på kjøretøyets systemer sett i sammenheng med læreplanens kompetansemål. Kandidaten kan drøfte og analysere ulike årsaker til feil.
Kritisk tenkning og refleksjon Kandidaten klarer å reflektere noe rundt oppgaven som har blitt utført. Kandidaten kan reflektere rundt de oppgaver som er gjort og valg som kandidaten har tatt underveis. Kandidaten kan reflektere og argumentere rundt oppgaven som er gjort og valg kandidaten har tatt underveis. Kandidaten kan delta i drøfting rundt andre metoder og verktøy som kunne blitt benyttet i oppgaven.

Eksamenskarakteren gis som en helhetsvurdering av kandidatens kompetanse slik den kommer frem på eksamen.