Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Privatistene får utdelt forberedelsesdel, der det står forklart hva eksamensoppgaven handler om. Eksamensoppgaven til privatistene vil lages på en slik måte at alle programfagene blir tatt med i eksamensgjennomføringen. Relevante kompetansemål som privatistene skal prøves i, står i forberedelsedelen. Privatistene arbeider individuelt på forberedelsesdagen. De utarbeider et arbeidsdokument som skal blant annet inneholde råvareliste, arbeidsplan og oppskrifter. Arbeidsdokumentet skal brukes som et hjelpemiddel på eksamensdagen. Privatistene må oversende/levere en kopi av arbeidsdokumentet til sensor/skolen.
Arbeid fra forberedelsesdelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: Inntil 5 timer
På eksamensdagen må privatistene ha med seg arbeidsdokumentet som de utarbeidet på forberedelsesdagen. Privatistene gjennomfører eksamen ut fra informasjonen de fikk på forberedelsesdagen. Eksamensoppgaven skal inneholde oppgaver som gjør at privatistene får vist tverrfagligheten i faget. Under den praktiske delen, vil både sensor 1 og sensor 2 være til stede, for å observere og vurdere arbeidsprosessen. I tillegg kan også sensorene stille faglige spørsmål underveis.
Etter at privatistene er ferdig med den praktiske delen, skal de ha en vurderingssamtale. Det er sensorene som har ansvaret for å føre vurderingssamtalen. Sensorene kan stille privatistene oppklarende/utdypende spørsmål ved behov.
Det er en helhetsvurdering i faget på eksamensdagen som er grunnlaget for den endelige karakteren.
Hjelpemidler
Alle hjelpemidler er tillatt i forberedelsestiden.
På eksamen kan privatistene ha med seg skriftlig arbeid fra forberedelsestiden. Verktøy som tillater kommunikasjon, er ikke tillatt. Utvalgte nettsteder vil være tilgjengelig. Se oversikt her: Nettbaserte hjelpemidler på eksamen
I vurderingssamtalen kan arbeidsdokumentet som privatistene har laget på forberedelsesdagen benyttes som hjelpemiddel.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Kompetansemålene skal forstås i lys av teksten «Om faget» i læreplanen. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Felles vurderingskriterier for Viken fylkeskommune legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til privatistene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (KOS2003), må privatistene gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (KOS2001 og KOS2002).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg2 kokk- og servitørfag (KOS02-01) (udir.no)
Vurderingskriterier til tverrfaglig praktisk eksamen i Kokk- og servitørfag
Vekting av vurderingsområdene vil være avhengig av eksamensoppgavenes innhold og bestemmes etter at den enkelte lokalgitte eksamen er laget.
Planlegging
- Arbeidsliv og yrkesidentitet
- Gjennomfører planen i praksis
- Utvikle gode arbeidsrutiner
Gjennomføring og resultat
- Håndverksferdigheter
- Bærekraft
- Kvalitet og trygg mat
Egenvurdering og refleksjon
Helhetlig kompetanse