Yrkesretning og godkjent arbeidstøy
Privatisten må kontakte eksamensskolen i god tid før eksamen for å avtale hvilken yrkesretning det er aktuelt å prøves i (på Vg1-nivå). Dersom skolen ikke har mulighet til å tilrettelegge for ønsket yrkesretning, må skolen opplyse privatisten om dette i god tid før eksamen.
Privatisten må ha med seg godkjent uniform/arbeidstøy, i henhold til valgte yrkesretning. Eksamensskolen kan svare på spørsmål om dette.
Privatisten skal få tilbud om en omvisning på skolens verksted med utstyr og maskiner før eksamen. Dette organiseres av eksamensskolen, som avtaler tid med privatisten.
Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Privatisten får utdelt en forberedelsedel med overordnet tema eller problemstilling, og eventuelt forberedende oppgaver. Den skal inneholde aktuelle kompetansemål fra begge programfag, og tilpasses den valgte yrkesretningen så langt det er mulig.
Dersom skolen har mulighet, kan skolen tilby privatisten å finne fram nødvendig utstyr på forberedelsesdagen.
Privatisten skal lage et utkast til en arbeidsplan/kjøreplan som skal leveres i løpet av forberedelsesdagen. Om det er andre ting som skal leveres i løpet av forberedelsesdagen, for eksempel råvareliste eller bestillingsliste, vil være avhengig av valgte yrkesretning og tema/oppgave, og vil spesifiseres nærmere i forberedelsedelen.
Aktuelle kompetansemål og vurderingskriterier skal legges ved forberedelsedelen. Eksamen skal gi privatisten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av fagene som mulig ut fra eksamensformen.
Arbeid fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: 5 timer
4,5 timer praktisk gjennomføring:
Privatisten får utdelt tilleggsinformasjon og/eller mer spesifikke oppgaver til gjennomføringen av den praktiske delen av eksamen. Eksaminator og sensor observerer og kan stille spørsmål til privatisten underveis.
30 minutter muntlig fagsamtale:
Privatisten forklarer, begrunner og reflekterer over den praktiske gjennomføringen.
Hjelpemidler
Forberedelsesdag: Alle hjelpemidler tillatt.
Eksamensdag: Alle hjelpemidler tillatt, unntatt verktøy som tillater kommunikasjon med andre. Skolen har tilgjengelig vanlig baseutstyr på verksted. Dersom privatisten trenger spesialutstyr, må privatisten ta kontakt med eksamensskolen i god tid før eksamen.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver kandidat og formidles til kandidatene fortløpende. Privatisten har krav på en begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriterier i faget.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (RMF1008), må privatisten gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (RMF1006 og RMF1007).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg1 restaurant- og matfag (RMF01-03) (udir.no)