Obligatorisk sikkerhetsgjennomgang og godkjent arbeidstøy
Privatisten må gjennomføre en obligatorisk HMS- og sikkerhetsgjennomgang av maskiner og utstyr på skolens verksted, samt få en omvisning på verkstedet. Dette organiseres av eksamensskolen, som avtaler tid med privatisten. Dersom privatisten ikke møter til obligatorisk HMS- og sikkerhetsgjennomgang, kan det få konsekvenser for hvordan eksamen kan gjennomføres.
Privatisten må ha med seg godkjent arbeidstøy, vernesko, vernebriller, hørselvern og arbeidshansker på eksamen. Ved spørsmål om dette, må privatisten kontakte skolen som kan gi mer detaljert informasjon.
Forberedelse
Forberedelsestid: 24 timer
Privatisten får utdelt forberedelsedel. Forberedelsedelen skal inneholde en tverrfaglig case eller problemstilling, eventuelle arbeidstegninger, samt aktuelle kompetansemål og vurderingskriterier. Forberedelsedelen kan inneholde forberedende oppgaver til eksamensdagen. Eksamen skal gi privatisten mulighet til å vise kompetanse i så stor del av fagene som mulig ut fra eksamensformen.
Forberedelsen kan gjennomføres som et samarbeid med en annen privatist, eller individuelt.
Arbeidet fra forberedelsedelen skal ikke gis en egen vurdering, men vil være utgangspunktet for løsningen av eksamensoppgaven på eksamensdagen.
Eksamen
Eksamenstid: 5 timer
4 timer: Praktisk gjennomføring av oppgaven/oppdraget
30 minutter: Kontrollmåling, dokumentasjon/rapport – tilpasses den praktiske oppgaven.
30 minutter: Muntlig fagsamtale hvor privatisten forklarer, begrunner og reflekterer over arbeidet som er utført.
Privatistene får utdelt den praktiske oppgaven. Privatisten skal gjennomføre en praktisk oppgave med elementer fra programfagene TIP1006, TIP1007 og TIP1008. Oppgaven skal gjenspeile tiden vi er i, og omfatte relevante elementer innen mekanikk, styringsteknikk, bærekraft og HMS. Oppgaven skal gi grunnlag for at privatisten kan få vist en helthetlig, grunnleggende kompetanse innen faget som innebærer vurdering av risiko, planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av eget arbeid.
Eksaminator og sensor observerer og har mulighet til å stille spørsmål underveis i gjennomføringen.
Hjelpemidler
Forberedelsesdag: Alle hjelpemidler tillatt.
Eksamensdag: Alle hjelpemidler tillatt, unntatt kommunikasjon med andre. Maskiner og utstyr på skolens verksted er tilgjengelig for privatisten – under forutsetning av at HMS-opplæring er gjennomført og godkjent for gjeldende verksted.
Vurdering
Grunnlaget for vurdering er kompetansemålene i læreplanen for faget. Karakteren skal fastsettes på individuelt grunnlag og skal være en helhetsvurdering av privatistens kompetanse slik den kommer frem på eksamen. Vurderingskriterier utarbeides lokalt og legges ved oppgavesettet.
Sensur
Karakter skal settes etter hver privatist og formidles til kandidatene fortløpende. Privatisten har krav på en muntlig begrunnelse for karakteren som er basert på kompetansemålene i læreplanen og vurderingskriteriene for eksamen.
Flere eksamener
I tillegg til den tverrfaglige praktiske eksamenen (TIP1009), må privatisten gjennomføre en skriftlig eksamen i hvert av de felles programfagene (TIP1006, TIP1007 ogTIP1008).
Generelle retningslinjer
Retningslinjer for muntlig, muntlig-praktisk og praktisk eksamen
Læreplan
Læreplan i vg1 teknologi- og industrifag (TIP01-03) (udir.no)