1 Forord
Kvalitetsmeldingen er et viktig verktøy for å jobbe systematisk med å videreutvikle kvaliteten i opplæringen for alle elever og lærlinger i Østfoldskolen. Skoler som systematisk vurderer egen praksis og bruker kunnskapen aktivt til å utvikle kvaliteten, vil ha best forutsetninger for å løfte elevenes resultater. Det krever at skolene besitter høy skolefaglig kompetanse, at de legger til rette for å arbeid med kvalitetsutvikling og at prosessene er kjennetegnet av medvirkning.
I Østfold fylkeskommune bruker vi denne kunnskapen i arbeidet med å etablere gode strukturer i resultatoppfølgingen.
Kvalitetsutvikling er et kontinuerlig arbeid og vi skal være en skoleeier som samarbeider tett med våre skoler. Det betyr å både støtte og utfordre skolene i deres arbeid med å sikre høy kvalitet på alle opplæringsarenaer. Skoleeier har en viktig rolle i å videreutvikle analysekompetansen som danner grunnlag for målrettede tiltak. Det gjøres ved kontinuerlig samarbeid med hver enkelt skole i resultatoppfølgingen. Kvalitetsmelding 1 er et viktig kunnskapsgrunnlag for skolene i deres egne analyser.
Samlet viser kvalitetsmeldingen en nedgang i andelen elever i Østfold som fullfører og består opplæringsløpet. Det er en sammensatt utfordring som krever en felles innsats i alle ledd og i alle i lagene rundt ungdommene.
Fullføringsreformen har lagt grunnlag for store endringer i videregående opplæring. Med fullføringsreformen og med ny opplæringslov, gjeldende fra 01.08.2024, er det lagt til rette for strukturer og rettigheter som åpner for flere muligheter. Tidligere hindringer og begrensninger er fjernet for å sikre at utdanningssystemet legger til rette for å gi ungdom og voksne det tilbudet de trenger for å fullføre og bestå med studie- eller yrkeskompetanse.
Rapporten En skole for vår tid - Sluttrapport ekspertgruppe for skolebidrag beskriver hva som kjennetegner skoler som lykkes med å løfte elevene og hva som skal til for at skoler med lavt skolebidrag kan heve kvaliteten. Ekspertgruppen påpeker at medvirkning på alle nivåer er en forutsetning for å lykkes med kvalitetsutvikling. Medvirkningen er kjennetegnet av at skoleeier samarbeider med skoleledelsen, skolelederne samarbeider med sine ansatte og på tvers av skolene og at elevene også i denne prosessen opplever høy grad av medvirkning. En slik tilnærming lener seg på de grunnleggende verdiene og holdningene om at god resultatoppfølging er kollektive prosesser. Det er på denne måten vi skal jobbe med kvalitetsutvikling i Østfold fylkeskommune.
Brynjard Rønningen
Avdelingsdirektør Opplæring og kompetanse