Tilbud om kurs og kompetanseutvikling for lærebedrifter

Østfold fylkeskommune tilbyr kurs og ulike kompetansehevingstiltak for instruktører/ veiledere og faglige ledere i lærebedriftene.  

Delta på kurs for instruktører og faglige ledere

Østfold fylkeskommune arrangerer kurs for instruktører og faglige ledere i lærebedrifter i Østfold. Dette er for deg som er ny i rollen eller som trenger en oppfriskning. På kurset får du en oversikt over det viktigste du trenger å vite som instruktør og faglig leder, og hvordan du kan legge til rette for en god opplæring.

Det er gratis å delta på kurset. Det avholdes kurs hvert halvår. Neste kurs vil settes opp høsten 2025, og det kommer mer informasjon på nettsiden når dagen nærmer seg.  

Digital kompetansepakke for deg som skal følge opp lærlinger og lærekandidater

Kompetansepakken handler om hvordan opplæringen i bedrift skal gjennomføres, og er for deg som følger opp lærlinger og lærekandidater. Du får mange praktiske eksempler, tips og maler som kan brukes i opplæringen – og den er veldig fin å bruke som et oppslagsverk underveis i læretiden.

Kompetansepakken er gratis. For å få tilgang må du registrere deg. Du skal bruke kompetansepakken som heter «Introduksjon i læreplaner for lærebedrifter og prøvenemnder».

Gå til kompetansepakken

Dere kan søke om tilskudd til opplæring av instruktører

Samarbeidsorgan (opplæringskontorer) og kommuner kan søke fylkeskommunen om støtte til å arrangere instruktøropplæring. Formålet er å styrke instruktører og faglige ledere, med ansvar for opplæring i godkjente lærebedrifter i Østfold, slik at de kan gi god opplæring og veiledning i bedrift.  

Dere kan søke om tilskudd til hospitering 

Lærebedrifter og videregående skoler i Østfold kan søke om tilskudd til hospitering.  

Gjennom hospiteringsordningen kan lærere som underviser i yrkesfaglige utdanningsprogram få muligheten til å hospitere og få faglig påfyll i en bedrift, og samtidig gi instruktører og faglige ledere i bedriftene muligheten til å bli kjent med hvordan skolen utdanner elevene og de som skal ha læretid i bedrift. Målet med hospiteringen er å:

  • fornye og utvikle lærernes kompetanse innen yrkesfag, både bredde og/eller dybdekompetanse
  • øke instruktørenes/faglige lederes kompetanse i rollen de har som veiledere for elever/de som har læretid i bedrift

Ordningen skal bidra til å videreutvikle et godt samarbeid mellom skole og arbeidsliv om kompetanseheving av lærere og instruktører. Ordningen skal også bidra til at lærere og instruktører ser opplæringen i et fireårig løp.

Økonomisk støtte for yrkesfaglærer 2- ordningen  

Ved yrkesfaglærer 2-ordningen er det en fagperson fra arbeidslivet som gir opplæring til elever, enten på arbeidsplassen sin eller på skolen. Fylkeskommunen kan gi økonomisk støtte for å kompensere bedriften eller fagpersonen som gir opplæring, eller til transport av elevene til en bedrift. 

Det er skolen som må søke om disse midlene fra fylkeskommunen. Dersom dette er aktuelt, må derfor lærebedriften ta kontakt med skolen de tenker å samarbeide med.