Retningslinjer for støtteordning Næringsutvikling, innovasjon og omstilling i Østfold 2024

4 Krav til søknad

For at søknaden skal få tilskudd må den oppfylle kravene i kapitel 4.1 og 4.2. Søknader som ikke oppfyller kravene kan avslås.

4.1 Økonomi

Tilskuddsbeløp og støtteandel

  • Tilskuddsandel for støtteordningen er normalt satt til inntil 50 % av godkjente prosjektkostnader.
  • Det kan normalt gis prosjektstøtte i inntil 2 år.

Kostnadsplan

  • Kostnadsplanen skal være aktivitetsbasert, det vil si at det skal være sammenheng mellom de enkelte budsjettpostene og planlagte hovedaktiviteter i prosjektplanen
  • Kjøp av tjenester, eksterne ressurser og andre eksterne kostnader skal synliggjøres, og eventuelt fordeles, på den (de) hovedaktiviteten(e)/kostnadsposten(e) de hører til i det aktivitetsbaserte budsjettet.
  • Egeninnsats (tid) skal synliggjøres og fordeles på de hovedaktivitetene/kostnadspostene de hører til i det aktivitetsbaserte budsjettet. Det skal beskrives hvordan denne kostnaden er beregnet (se eksempel på utregning nedenfor).

Finansieringsplan

Full-finansiering av hele prosjektet skal vises. Finansieringsplanen bør inneholde postene:

  • Egeninnsats tid, beregnet verdi.
  • Egenandel kontantbeløp. 
  • Med-finansiering fra andre (private og/eller offentlige).
  • Omsøkt finansiering fra Østfold fylkeskommune (inntil 50% av totale prosjektkostnader).

Timesats

Timesatsen for prosjektmedarbeidere beregnes med inntil 1 ‰ av brutto årslønn, begrenset oppad til 900 kr per time og maksimalt 1850 timer per år. Makstak på 900 kr per time gjelder også for alle interne ressurser hos prosjekteier.

Eksempel på utregning:

Truls har brutto årslønn på kr 700 000. Han jobber 750 timer med prosjektet i løpet av et år. 
Beregning Truls: Timesats: 700 000 × 1 ‰ = kr 700 i timesats.

Kostnadene for Truls i prosjektregnskapet blir: 700 × 750 = 525 000 som igjen fordeles i kostnadsbudsjettet på de hovedaktivitetene han bidrar på.

Egeninnsats tid

Hvis prosjekteier og/eller samarbeidspartnere bruker interne ressurser i prosjektet skal egeninnsatsen være lik timesats og beregnes og synliggjøres både i søknaden og sluttrapporteringen. 

  • Beregnet verdi av egeninnsats skal oppgis i kostnads- og finansieringsplanen med beskrivelse av antall timer det planlegges for, knyttet mot timesats for deltagerne i prosjektet.
  • Ved sluttrapportering skal reelle kostnader for egeninnsatsen dokumenteres med timelister for deltagerne i prosjektet fordelt på navn, antall timer og timesats. 
  • For eksterne deltagere kan det brukes en beregnet sats basert på gjennomsnittlig bruttolønn, som regnes ut på samme måte som timesats i eksempelet over. Deltagelse i gjennomføring av prosjektaktivitetene kan godkjennes. Ekstern egeninnsats må ha direkte relevans inn i prosjektet, som for eksempel workshops, men ikke konferanser eller større arrangementer. 
  • Både de beregnede og rapporterte kostnader/timer skal knyttes mot hovedaktiviteter.

4.2 Andre vilkår og krav til søknaden

Samarbeidspartnere i prosjektet

Hvis det er samarbeidspartnere med i prosjektet skal de navngis og beskrives. Det skal også gå tydelig frem hva samarbeidspartneres rolle er, hvordan de skal bidra i prosjektet og hvilke hovedaktiviteter de er involvert i. Intensjons- og/eller samarbeidsavtaler skal legges ved søknaden.

Definert tidsperiode

Prosjektet må ha en definert prosjektperiode med dato for oppstart og avslutning samt fremdriftsplan og tidsfrister for de skisserte hovedaktivitetene.

Prosjektfaser

Det kan søkes støtte til prosjekter i ulike faser, både forstudier, forprosjekt og hovedprosjekt. Søker må definere hvilken prosjekttype det søkes om. Prosjektene må dimensjoneres etter hvilken fase som skal gjennomføres:

Forstudier

En forstudie har som har som formål å avdekke behov for et forprosjekt/hovedprosjekt, avgrense prosjektet, finne partnere, vurdere realismen i videreføring av prosjektet.

Forprosjekt:

Et forprosjekt har som formål å gjøre det som er nødvendig for å avklare om man skal gå videre med et hovedprosjekt eller ikke. I et forprosjekt har man allerede identifisert et tydelig behov og definerte samarbeidspartnere. Forprosjektet kan bestå av utredninger og analyser, gjennomføre pilotering/aktiviteter/testing, avklare finansieringsbehov. Prosjektet bør gi noen resultater i seg selv og resultere i en plan for et hovedprosjekt - dersom det er aktuelt - eller gå over i ordinær drift.

Støtte til en forstudie eller forprosjekt gir ingen garanti for videre offentlig støtte til prosjektet i senere faser. 

Hovedprosjekt: 

Hovedprosjektet skal iverksette planene fra forprosjektet. Hovedprosjektfasen begynner med å etterprøve konklusjonen og anbefalingen fra forprosjektet. Et hovedprosjekt kan inneholde pilotering av et nytt initiativ, før det går over i driftsfase. Hovedprosjektet avsluttes når prosjektet er satt i drift eller har oppnådd resultatene i prosjektet.

Bedriftsnettverk

Dersom et bedriftsnettverk søker om et prosjekt kan en enkeltbedrift i nettverket stå som søker dersom nettverket ikke har et eget organisasjonsnummer. Det er krav om at minimum tre bedrifter samarbeider om prosjektet.