1. Bakgrunn for ordningen
Tilskuddsordningen skal bidra til å nå målsettingene i regionale planer og Temastrategi for kunst og kultur 2022-2025, og for Østfold fylkeskommune.
Disse retningslinjene fastsetter formålet og kriteriene for tildeling av midler fra «Tilskudd til bransjeutvikling i kulturell og kreativ næring i Østfold» (heretter omtalt som tilskuddsordningen).
Søkere til tilskuddsordningen oppfordres til å lese retningslinjene før det søkes, da disse angir tildelingskriterier samt krav til prosjektet og søknadens innhold.
1.1. Hvem har besluttet ordningen
I statsbudsjettet for 2021 ble det vedtatt, med virkning fra og med 01.01.2021, å flytte midlene til regional bransjeutvikling fra Kulturrådet til fylkeskommunalt nivå. Hos Kulturrådet ble midlene utlyst i tilskuddsordningen «Kreativ næring – regional bransjeutvikling». I Viken fylkeskommune ble tilskuddsordningen og retningslinjene for «Tilskudd til bransjeutvikling i kulturell og kreativ næring» etablert.
Dagens ordning i Østfold er en videreføring av denne ordningen, vedtatt av hovedutvalg for folkehelse, kultur og mangfold i Østfold fylkeskommune, den 5. februar 2024. Ordningen finansieres over fylkeskommunens budsjett.
1.2 Revidering og evaluering av ordningen
Tilskuddsordningen vil bli revidert når ny regional plan for Østfold foreligger, eller ved behov. Evaluering foretas etter noen års erfaring, på oppdragsbasis.
2. Formål og målgruppe
2.1. Mål, bruker- og samfunnseffekter
Formålet med ordningen er å bidra til nyskaping og utvikling gjennom å styrke regionale bransjestrukturer for kulturell og kreativ næring i Østfold. Ordningen skal legge til rette for tiltak som styrker kunnskapen om kultur som næring, som gir tjenesteutvikling og kompetanseheving innen entreprenørskap og forretningsdrift, og som kommer flere aktører i regionen til gode.
Målgruppen er kompetansesentre, organisasjoner, nettverk og andre bransjebyggende aktører med regionalt nedslagsfelt innen kulturell og kreativ næring i Østfold.
Kulturelle og kreative næringer har en viktig samfunnsbyggende funksjon. Det offentliges rolle for å kultur er forankret i Kulturloven. Det er et kulturpolitisk mål å sørge for økonomiske, organisatoriske, informerende og andre relevante virkemiddel og tiltak som fremmer og legger til rette for et bredt spekter av kulturvirksomhet regionalt og lokalt. Østfold fylkeskommune vil fremme innovasjon og profesjonalisering i kulturlivet, herunder kunstnerisk nyskaping og utprøving av nye forretningsmodeller, nye distribusjonsformer og å fremme nyskaping og ringvirkninger for andre samfunnssektorer.
2.2. Hvem kan søke om midler fra ordningen
Målgruppen er kompetansesentre, organisasjoner, nettverk og andre bransjebyggende aktører med regionalt nedslagsfelt innen kulturell og kreativ næring i Østfold. Virksomheter kan søke om midler fra tilskuddsordningen på vegne av et nettverk eller en etablert kulturnæringsklynge. Søker må være en juridisk enhet, og ha forretningsadresse i Østfold. Det gis ikke støtte til prosjekter i enkeltvirksomheter eller enkeltbedrifter. Søker sine primæraktiviteter i utgangspunktet skal være lokalisert i Østfold.
- Organisasjoner eller institusjoner som mottar driftsstøtte fra Østfold fylkeskommune kan søke støtte til prosjekt eller tiltak som er utenfor ordinær drift, for eksempel samarbeidsprosjekt og utprøving av nye tiltak.
- Virksomheter kan søke om midler fra tilskuddsordningen på vegne av samarbeidende aktører, et nettverk, eller en etablert kulturnæringsklynge. Enkeltpersoner kan ikke søke.
- Dersom prosjektet utføres av samarbeidende aktører hvor også aktører fra andre næringer enn kulturell og kreativ næring inngår, skal hovedvekten av aktørene, og målgruppen for prosjektet, være fra kulturell og kreativ næring.
- Det tildeles i utgangspunktet ikke midler fra tilskuddsordningen til innholdsproduksjon, ordinær drift, kulturarrangementer (konserter, turneer, fremvisninger, utstillinger m.m.) eller forskning. Som hovedregel gis det ikke tilskudd til tiltak som er satt i gang før søknad er innsendt.
Ta kontakt dersom du er usikker på om prosjektet ditt hører hjemme i denne ordningen, eller om du trenger hjelp til å finne alternativer steder å søke. Andre tilskuddsordninger kan være aktuelle.
3. Vurderingskriterier
3.1. Overordnede kriterier
For at søknaden skal bli vurdert må noen overordnede kriterier være oppfylt. Søknader som ikke oppfyller disse, kan bli avvist/ikke behandlet:
Det gis kun støtte til aktører med base i eller med nær tilknytning til fylket
Tiltaket må ha regionalt nedslagsfelt og/eller regional verdi. Dette innebærer at det innfrir ett eller flere av følgende kriterier:
- At tiltaket har samarbeidspartnere, deltakelse eller interesse i et større geografisk område i Østfold
- At tiltaket gjennom kvalitet, egenart og nyskaping bidrar til å utvikle kulturelle og kreative næringer i Østfold
- At tiltaket har en spesiell bransjebyggende funksjon som er av vesentlig regional/nasjonal verdi og interesse
Søker forventes å beskrive konkrete mål for tiltaket/prosjektet i sin søknad, og å begrunne hvordan resultatmål bidrar til å realisere formålet for tilskuddsordningen
Søknaden må inneholde et realistisk budsjett og finansieringsplan. Det kan søkes om tilskudd inntil kr 150 000. Tilskudd fra Østfold fylkeskommune kan dekke inntil 75% av tiltakets kostnader.
Det forutsettes at det søkes relevant medfinansiering fra andre støtteordninger, kommuner eller private aktører. Det skal vedlegges kopi av hvilke andre støtteordninger som er omsøkt / innvilget
Bidrag og ytelser fra kommunen eller andre som ikke er tilskudd kan også regnes som medfinansiering om det gjelder kostnadskrevende oppgaver. Dette kan for eksempel være tilrettelegging av arena eller infrastruktur, teknisk bistand eller assistanse i gjennomføring av tiltaket
Alle som søker om beløp over kr 100 000 oppfordres til å kontakte fylkeskommunen før opprettelse av søknad. Det vil også være ønskelig å opprette dialog og gjennomføre et møte med søker før søknadsfrist og ved prosjektoppstart etter et eventuelt tilsagn. Dette for å kvalitetsikre prosjekts innhold, forankring og budsjett i forhold til ordningens formål og kriterier
3.2 Prioriteringskriterier
Midlene skal gis til prosjekter som bidrar til å styrke sektorens økonomiske bærekraft, kunnskap om kultur som næring og kompetanse om entreprenørskap og forretningsdrift. Videre prioriteres større prosjekter og tiltak som har regionalt, nasjonalt eller internasjonalt perspektiv fremfor prosjekter med et lokalt perspektiv. Samarbeid mellom flere aktører i målgruppen vektlegges.
Det vil bli gitt en helhetlig vurdering av søknadene og tiltaket kvaliteter ut fra hensyn som:
- Generelle vurderinger: Faglig innhold, profesjonalitet, nyskaping, gjennomføringsevne og relevans i forhold til ordningens formål
- Potensial for bransjebygging: Om prosjektet kan synliggjøre hvordan det skal bidra til å utvikle bransjestrukturene i regionen
- Kunstnerøkonomi og nedslagsfelt: Om prosjektet gir flere aktører i regionen mulighet til profesjonalisering av verdikjeden og økt forretningskompetanse
- Bredde i finansiering: Om prosjektet kan dokumentere annen relevant medfinansiering
- Samarbeid: Samarbeid mellom flere aktører og utvikling av nye nettverk- og klyngesamarbeid for kulturell og kreativ næring vektlegges
- Større prosjekter og tiltak som har regionalt, nasjonalt eller internasjonalt perspektiv vil prioriteres fremfor prosjekter med et lokalt perspektiv.
- Overføringsverdi: Om prosjektet utvikler modeller, metoder eller tjenester som kan ha relevans for andre aktører
4. Krav til søknad
Søker må være registrert med eget organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene. Søknaden skal sendes via søknadsskjema og inneholde:
- Beskrivelse av formål og innhold i tiltaket og hvordan prosjektet bidrar til bransjebygging
- Opplysning om tid og sted for gjennomføring av tiltaket
- Opplysning om organisering og framdriftsplan
- Oversikt over samarbeidspartnere
- Budsjett og finansieringsplan, med oversikt over alle tilskuddsparter. Tilskudd fra Østfold fylkeskommune kan dekke inntil 75% av prosjektets kostnader. Egeninnsats kan være en del av finansieringen. Godkjent timesats er inntil 1,2 promille av avtalt og reell årslønn, men begrenset til kr 700 pr time.
- Det skal oppgis hvilke andre støtteordninger som er omsøkt, med kopi av søknad eller tilsagn
Mottakere av støtte vil få utbetalt støtten som bagatellmessig støtte. I dette tilfellet kan foretaket få utbetalt maksimalt 300 000 euro i løpet av en tre-årsperiode. I forkant av en eventuell utbetaling av bagatellmessig støtte må det sendes inn en egenerklæring om hvor mye annen bagatellmessig støtte foretaket har mottatt i de siste tre regnskapsårene.
Søker må være a jour med rapporteringsfrister på andre tilsagn fra Østfold fylkeskommune for å kunne søke på nye tiltak
5. Behandling av søknader
Søknadsbehandlingen skal følge krav til god forvaltningsskikk, habilitet og etisk adferd. Søknaden skal vurderes i tråd med opplysninger gitt i søknad, annen tilgjengelig og relevant informasjon og i tråd med tildelingskriterier for ordningen, og ut fra et helhetlig perspektiv.
Ved søknadsfristens utløp behandles søknadene samlet. Vedtak fattes administrativt, etter innstilling fra et tverrfaglig administrativt panel.
Forventet saksbehandlingstid er inntil 8 uker fra søknadsfrist, med forbehold. Alle søkere får et skriftlig vedtaksbrev i løpet av kort tid etter at vedtak er fattet. Utbetaling av første rate av støttebeløpet vil bli utbetalt så fort som mulig etter vedtaket, normalt innen 2 uker.
Tiltak som gjennomføres enten i løpet av eller like etter denne vurderingsperioden mellom søknadsfrist og vedtak, oppfordres til å ta kontakt før opprettelse av søknad. Dette for å ha en god dialog om mulige løsninger og alternativer på riktig tidspunkt.
Vedtakslister for tilskudd legges ut på nettsidene i etterkant av vedtak.
6. Utbetaling og rapportering
Ved tildeling av støtte må mottaker skriftlig bekrefte at støtten mottas på gjeldende vilkår. Dette gjøres ved å fylle ut akseptskjema som lenkes til i tildelingsbrevet.
Første del av tilskuddet blir så utbetalt med 60 prosent av beløpet, og 40 prosent etterskuddsvis på grunnlag av innsendt rapport og sluttregnskap for tiltaket.
Tilskuddsmottakere må fylle ut skjema for rapport og laste opp regnskap så fort som mulig etter at prosjektet er gjennomført, og senest innen den årlige rapporteringsfristen oppgitt i tildelingsbrevet. Regnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenliknes med innsendt budsjett. Tilskudd fra fylkeskommunen og andre offentlige tilskuddsytere skal spesifiseres.
Lenke til rapporteringsskjema finner du også i tildelingsbrevet.
Fylkeskommunens revisjon har rett til å få fullstendig regnskap med tilhørende bilag, dersom de ber om det.
7. Oppfølging i prosjektperioden
Tilskuddsmottakeren skal gi fylkeskommunen melding dersom det skjer endringer i forhold til de forutsetningene som går frem av søknaden eller vedtaket.
Dersom tiltaket ikke blir gjennomført i samsvar med forutsetningene for tilskuddet eller at det blir gitt uriktige opplysninger, kan fylkeskommunen kreve tilbakebetaling, helt eller delvis.
Eventuell manglende rapportering, manglende søknad om utsatt rapporteringsfrist eller bruk av midler som ikke samsvarer med fastsatte betingelser, kan også medføre bortfall av støtte og begrensninger for senere søknader.
Østfold fylkeskommune forventer at søkeren etterlever krav til god forretningsskikk og relevant regelverk for sin organisasjon.
8. Synliggjøring
Vi oppfordrer til å sørge for omtale ved for eksempel innsalg i medier og i egne sosiale kanaler. I omtalen skal det komme tydelig fram at tiltaket har mottatt støtte fra Østfold fylkeskommune. Vi oppfordrer søker til å dele omtalen med fylkeskommunens saksbehandler for videre deling.
Østfold fylkeskommunes logo skal brukes på alle trykte materialer, digitale flater og på arrangementer i regi av det støttede prosjektet. Logoer og annet grafisk materiale finnes på ofk.no.
Ved rapportering etter prosjektets slutt oppfordres det til å legge ved dokumentasjon på omtale og synliggjøring.
9. Klageadgang og innsyn i saken
Du kan klage på vedtaket til Klagenemnda i Østfold fylkeskommune, jf. forvaltningslovens kapittel VI. Klagen sendes til Østfold fylkeskommune, e-post: post@ofk.no, ev. Postboks 220, 1702 Sarpsborg. Frist for å klage er 3 uker fra den datoen du har mottatt vedtaket. Du kan også be om å få se sakens dokumenter, jf. forvaltningsloven paragraf 18 og 19.