Bred politisk enighet om framtidig skole- og tilbudsstruktur i Østfold

Det er politisk flertall for et forslag til framtidig skole- og tilbudsstruktur for de videregående skolene i Østfold. Fellesforslaget bygger på fylkeskommunedirektørens løsningsalternativ B, men med noen justeringer. saken ble behandlet av fylkesutvalget 21. november.

I en pressemelding fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Krf, Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet og uavhengig representant skriver partiene følgende:

Flertallet består av partiene Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Krf, Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne, Pensjonistpartiet og uavhengig representant. Saken skal behandles i Fylkesutvalget 21. november og endelig i Fylkestinget 4. desember.

Spørsmålet om framtidig skolestruktur er svært komplekst, og det har vært krevende å finne handlingsrom for politiske prioriteringer. Vi mener likevel at forslaget, som nå foreligger, gir en tydelig retning for hvordan vi ønsker å utvikle de videregående skolene fremover.

Vi står i en tid med store økonomiske utfordringer som krever at vi tar vanskelige, men nødvendige beslutninger for våre skoler. Vi forstår at dette har skapt bekymring og usikkerhet blant elever, foreldre og ansatte. Men vi vil utrykke stor takknemlighet for alle samtaler, innspill og engasjement vi har vært vitne til i prosessen fra innbyggere i Østfold. Gjennom grundig arbeid og nøye vurderinger har vi kommet frem til at vi må tilpasse skolestrukturen og dimensjonere tilbudet for å møte de økonomiske realitetene, samfunnets og arbeidslivets behov. Dette er ikke en enkel oppgave, og vi er fullt klar over de følelsesmessige og praktiske konsekvensene dette kan ha for mange.

En gjennomgang som dette har ikke vært gjort siden 2015, og utredningen har gitt oss en verdifull innsikt på flere områder. Det er tungt å måtte avvikle to skoler, men vi er glade for at vi klarer å ivareta de aller fleste linjetilbud.

Det er viktig å understreke at nedleggelsen ikke vil tre i kraft før de planlagte investeringene i St. Olav og Kalnes videregående skoler er fullført. Dette er nødvendig for å sikre at alle elever får et godt og fremtidsrettet utdanningstilbud, og at overgangen skjer på en smidig og hensynsfull måte.

I tiden fram til endelig behandling i Fylkestinget 4. desember, vil partiene gå grundig gjennom de mange høringsinnspillene som har kommet fra kommuner, bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner i Østfold-samfunnet. Dette vil gi et godt underlag for en endelig beslutning i Fylkestinget.

Hovedpunkter i forslaget:

  • Flertallet i Fylkestinget støtter fylkeskommunedirektørens forslag om avvikling av Greåker og Borg videregående skoler i Sarpsborg. Dette forutsetter utbygging på St. Olav og Kalnes videregående skoler.
  • Forslaget har en tydelig vektlegging av yrkesfag, som svarer ut arbeidslivets og samfunnets kompetansebehov
  • Skjeberg folkehøgskole videreføres i fylkeskommunal regi, mot at skolen selv tar ansvar for sine driftskostnader og arbeider for å bli en mer aktiv ressurs i Østfold.
  • Restaurant- og matfag videreføres i Moss, Fredrikstad, Halden og Mysen.
  • Partiene ønsker også å utrede Sarp-tech, som grunnlag for et teknologisk utdanningssenter i Sarpsborg etter modell fra K-tech i Kongsberg. Kjernen i tilbudet skal være teknologi- og industrifag, men også kjemiprosess, automasjon, industrimekaniker og elektro kan være aktuelle tilbud. Tilbudet skal etableres i samarbeid med industriaktører i Sarpsborg.
  • Glemmen nærmiljøarena overføres til folkehelseområdet i løpet av 2025 og fortsetter i eksisterende lokaler så lenge disse er i drift. Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren om å gå i dialog med berørte kommuner og foreningen RÅ for å sikre at tilbudet finner annen finansiering i løpet av 2025.
  • Håndverk, design og produktutvikling videreføres i et samarbeid med fag- og håndverksmiljøer i Østfold.
Gruppebilde av politikere fra partiene bak fellesforslaget - Klikk for stort bildeFra venstre: Thor Hals (H), Britt Gulbrandsen (KrF), Siv Henriette Jacobsen (Ap), Arnstein Koch-Engebretsen (Uavhengig), Annette Lindahl Raakil (Sp), Per Kristian Dahl (Pp), Camilla Eidsvold (SV), Trond Svandal (V) og Glenn Melby (H). Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.

 For flere opplysninger, kontakt

  • Camilla Aas (Ap), telefon 95 76 00 34 (Utvalgsleder i Hovedutvalg for opplæring og næring)
  • Glenn Håkon Melby (H), telefon 95 92 68 67 (Fraksjonsleder, Høyre)

Vedlegg:

Fellesforslag – Fremtidig skole og tilbudsstruktur i Østfold (PDF, 111 kB)

Eget forslag fra Fremskrittspartiet

Fremskrittspartiet la fram et eget forslag i fylkesutvalget som lød som følger: 
1.    Følgende budsjettregulering gjøres i hele økonomiplanperioden:

  1. Det tilføres 20 millioner kroner til tjenesteområde opplæring. Beløpet dekkes fra ekstrabevilgningen fra statlige myndigheter.
  2. Tjenesteområdet kultur, næring og klima kuttes med 25 millioner kroner, og tjenesteområdet opplæring tilføres 25 millioner kroner.

Total tilføring til tjenesteområdet opplæring: 45 millioner kroner.

2. Følgende kuttforslag fra fylkesdirektøren gjennomføres i 2025 for å imøtekomme neste års innsparingsbehov:

  1. Nedleggelse av Skjeberg Folkehøyskole (3,3 mill.)
  2. Omstrukturering av Østfold fylkeskommunale skole (20 mill.)
  3. Glemmen nærmiljøarena (2,8 mill.)
  4. Fremmedspråk nivå III (1 mill.)
  5. YFF-modell (4,5 mill.)

Total innsparing i 2025: 30,6 millioner kroner.

3. Følgende utdanningstilbud skal opprettholdes og skal være en del av forslaget om helhetlig skolestruktur:

  1. Anleggsgartnerlinjen på Mysen
  2. Restaurant og matfag i Halden
  3. Fangst og Fiske
  4. Flyfaglinje på Malakoff
  5. Avdeling Lillebekk

4. Innen juni 2025 skal fylkesdirektøren legge frem et nytt forslag til opplæringstilbudet i Østfold, som følge av budsjettregulingen og tilføringen av statlige midler. Det endelige vedtaket fattes høsten/vinteren 2025, og det skal sikres tilstrekkelige høringsfrister før endelig behandling. Følgende føringer legges til grunn for ny skolestruktur og opplæringstilbud i Østfold:

  1. Borg videregående skole legges ned i tråd med fylkesdirektørens forslag, i henhold til fremlagt tidslinje. Greåker og Kalnes skoler består og utdanningstilbudet tilpasses for å sikre effektiv og bærekraftig drift
  2. Næringslivets behov for arbeidskraft, spesielt knyttet til yrkesfag.
  3. Elevenes ønsker og behov.
  4. Høyskolens behov og utdanningstilbud.
  5. Sterke skolemiljøer.
  6. Fremtidig elevtall

5. For å sikre en bærekraftig skolestruktur for fremtiden innføres fritt skolevalg der pengene følger eleven. (Stykkpris)

Portrettbilde av Niklas Memic-Eriksen og Leif Eriksen - Klikk for stort bildeNiklas Memic-Eriksen (t.v.) og Leif Eriksen (begge FrP) Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.

For flere opplysninger, kontakt: 

Rødt vil sende saken tilbake

Rødt foreslo i et eget forslag følgende: 
Saken sendes tilbake til administrasjonen for en utredning av et tredje alternativ, hvor muligheten for å beholde Greåker vdg. skole, eventuelt nåværende lokasjon med en samlet administrasjon under St. Olav. 

Portrettbilde av Ann May Noomi Martinsen - Klikk for stort bildeAnn May Noomi Martinsen (Rødt). Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.

For flere opplysninger, kontakt: 

 

Se også vår samleside om opplæringstilbud og skolestruktur