Fra passasjer til direktør

Å elske planlegging er ikke dumt når du får ansvaret for kollektivtilbudet til 300 000 østfoldinger. Jonas Kårtveit Olsen er Østfold kollektivtrafikks nye direktør. 

Han har kun erfaring med kollektivtrafikk som passasjer, men en ting er helt sikkert, han liker å ha en plan. Denne måneden overtok han jobben som direktør for den offentlige busstransporten i Østfold samt fergetilbudet på Hvaler. Stillingen overtar han etter Børre Johnsen, som snart går over i pensjonistenes rekker. 

-Jeg gleder med veldig til å komme ordentlig i gang. Jeg og utrolig dyktige kolleger skal gjøre det vi kan for å gi innbyggerne i Østfold et så godt kollektivtilbud som mulig, innenfor de økonomiske rammene vi får tildelt, sier Jonas Kårtveit Olsen. 

To bilder av Jonas André Kårtveit Olsen. Ett smilende og ett alvorlig. - Klikk for stort bildeEn smilende, og en alvorlig versjon av den nye direktøren for Østfold kollektivtrafikk. Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune

Intervjuet med den nyansatte direktøren gjennomføres denne gangen via Teams. Det er en bredt smilende og glad direktør som logger seg på, fra sitt hjemmekontor på Høybråten i Oslo. Kårtveit Olsen med kone og barn bor for tiden i hovedstaden, men pendler til Sarpsborg og fylkeshuset flere dager i uken. 

Sist gang han var her ble det tatt pressebilder av ham i den grønnkledde hagen bak fylkeshuset. Et smilende, som i dag, og et mer alvorlig. Som leder av kollektivtrafikken i Østfold er jo det noe han må venne seg til. Det er ikke en enkel jobb han har tatt på seg, spesielt med tanke på de økonomiske utfordringene fremover. Så spørsmålet man må stille seg er; Hvorfor ønsket han seg denne jobben?  

- Jeg brenner for logistikk, og når man får muligheten til å kombinere det med å levere et viktig samfunnsoppdrag, er det grunnlaget for en særdeles spennende og utfordrende stilling.  I tillegg er jeg jo veldig glad i hjemfylket mitt, så dette var den perfekte stillingen for meg.

For den 35 år gamle Fredrikstad-gutten har vokst opp på Rolvsøy og forteller at familien nå bygger seg hus på Grålum. Hvis alt går etter planen, så blir Sarpsborg hjemkommunen fra tidlig neste år. Og siden både Jonas og kona har stor interesse for og solid skolering innen faget logistikk, så pleier planene de legger å bli gjennomført. Det er allikevel ikke alt man kan styre selv, for eksempel hvordan man blir tatt imot i en ny jobb. 

-Det viktigste for meg i tiden fremover blir å komme meg godt inn under huden på virksomheten, bli kjent med nye kolleger og bli en del av det gode arbeidsmiljøet og kulturen jeg har opplevd så langt. Det blir også viktig å få satt seg godt inn i de sakene som er pågående. Denne uken har vi invitert media for et treff og jeg ser frem til å komme meg ut for å treffe operatører, kommuner og andre aktuelle.

Mann med mobil tar bilde av en annen mann. - Klikk for stort bildeINTERESSE: Østfoldingene vil bli godt kjent med Jonas André Kårtveit Olsen framover. Her i møte Fredriksstad Blads journalist Jan Erik Skau. Pål Vikesland, Østfold fylkeskommune

 

Mann med kamera tar bilde av Jonas Kårtveit Olsen ute på en gårdsplass. - Klikk for stort bildeHer smiler han til Sarpsborg Arbeiderblads utsendte journalist Vetle Magelssen. Pål Vikesland, Østfold fylkeskommune

Skal få logistikken til å gå opp og kostnadene ned

Med en Bachelorgrad innen økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Østfold, samt en Master of Science i prosjektledelse for logistikk fra University of Greenwich i London er det ingen tvil om at har Jonas papirene i orden. Han forteller at han også stort sett har jobbet med logistikk og ledelse hele sin karriere.

-Jeg startet med å ruteplanlegge for logistikkmaskinen ASKO. Så fikk jeg være med å etablere lager og logistikkfunksjoner ved oppstart og drift av Eureca engros. Der fikk jeg også min første stilling som innebar ledelse og personalansvar. Jeg har videre vært ansvarlig for utgående varestrøm hos grossisten K. Ekrheim AS før jeg inntil nylig hadde driftsansvaret for Helthjem sin pakkesortering i Vestby.

I begrepet logistikk ligger det ifølge Store Norske Leksikon at «Målet er å gjøre kostnadene så små som mulig ved en mer effektiv koordinering av de ulike aktivitetene.» Og at det økonomiske aspektet blir viktig for den nye direktøren i Østfold kollektivtrafikk er helt klart. For økonomien i Østfold fylkeskommune er utfordrende i årene fremover.  

Du har mye erfaring med logistikk innen varehandel og pakkesortering, hvordan kan du bruke de erfaringene inn i kollektivtransporten?  

-Kollektivtrafikk er mye, det er mange prosesser og mange elementer som skal klaffe. Logistikk handler gjerne om å se på helheten. Og erfaringen jeg har gjør at jeg kan se på selskapet med et slikt blikk, ta inn det store perspektivet. Vi må få til innsparinger, sånn er det. Nøyaktig hvordan det blir vet vi ikke før fylkestinget i juni er gjennomført, men vi har et mål om at tilbudet for skolelever og arbeidsreiser opprettholdes så langt som mulig.

Les mer om den krevende økonomien 

I hodet har han fremtidsplaner for det meste i livet, både privat og på jobb. Det vil komme godt med når rutene til kollektivtilbudet i Østfold skal sorteres fremover. Avslutningsvis er det derfor interessant å høre hvor denne planens mann ser for seg at han er om fem år. Svaret kommer kontant og klart: Han er fortsatt direktør for Østfold kollektivtrafikk, godt bosatt i Østfold, og kollektivtrafikken - den er i rute.