Det har vært en høst der det har skjedd mye på skolefronten i Østfold. Forrige uke vedtok fylkestinget nytt opplæringstilbud og skolestruktur og opplæringstilbudet for skoleåret 25/26. I tillegg kom det i høst ny opplæringslov. 9. og 10. desember samlet avdeling opplæring og kompetanse rådgiverne i både grunnskolen og videregående skole for å sikre at de som skal gi ungdommene råd om utdanningsvalg har god informasjon om opplæringstilbudet i Østfold, både på kort og lang sikt.
– Dere er de gode hjelperne til de unge. Nå skal vi hjelpe dem mot en utdanning, sa Bjørn Magnus Johansen, seksjonssjef for skoleforvaltning, regional kompetanseutvikling og livslang læring, i Østfold fylkeskommune, da han åpnet samlingen for rådgivere i videregående skole.
Vigdis Gjerberg snakker til rådgivere i videregående skole under samlingen.
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune.
Nytt opplæringstilbud og skolestruktur innføres gradvis
På samlingen fikk rådgiverne mer informasjon om innføringen av nytt opplæringstilbud og skolestruktur. Enhetsleder for inntak og dimensjonering. Vigdis Gjerberg, fortalt om de største endringene for videregående opplæring i vedtaket. Dette er som kjent:
- Greåker og Borg videregående skoler avvikles og utdanningstilbudet fra disse skolene flyttes i hovedsak til andre skoler. Nedleggelsen av skolene forutsetter bygging av ny(e) skoler i Fredrikstad og utbygging av St. Olav og Kalnes videregående skoler.
- Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign samles på Kalnes videregående skole
- Opplæringstilbud flyttes mellom skoler, blant annet for å styrke fagmiljøer.
Les mer om innholdet i vedtaket
Gjerberg fortalte også at endringene vil innføres gradvis og at Borg og Greåker videregående skoler vil være i full drift i flere år fremover.
–Fra skoleåret 25/26 vil det først og fremst gjøres endringer ved at opplæringsprogram flyttes og samles på Vg1. På Vg2 og Vg3 vil endringene innføres over de to påfølgende skoleårene. Borg og Greåker videregående skoler avvikles ikke før egnede lokaler står klare i Fredrikstad og Sarpsborg, sier Gjerberg.
Alle elever får fullføre sine opplæringsløp
I møtet ga Gjerberg en grundig gjennomgang av neste års opplæringstilbud og hvilket tilbud de ulike skolene vil ha. Noen programfag er besluttet avviklet i det nye opplæringstilbudet, men Gjerberg kunne forsikre om at de elevene som allerede har startet på et opplæringsløp, får lov til å fullføre dette.
– De som allerede er i gang med et opplæringsløp som er besluttet avviklet, som hudpleie og apotekteknikk, vil få muligheten til å fullføre dette, men nye elever vil ikke kunne begynne på disse opplæringsløpene. Det betyr at det kun settes opp klasser på Vg3 på disse opplæringstilbudene neste skoleår, sier Gjerberg.
Søkingen til videregående opplæring åpner 6. januar
Andre temaer som var oppe på samlingen var informasjon individuelt inntak, opplæringstilbud for minoritetsspråklige og formidling av læreplass, i tillegg til den allerede nevnte opplæringsloven.
Rådgiverne fikk også praktisk informasjon om inntaket til videregående skole for neste skoleår. Søkingen til videregående opplæring vil som vanlig skje i Vigo. Søknadsfristen er 3. mars for ordinære søkere, og 3. februar for de som søker inntak på individuelt grunnlag. Søkingen til skoleåret 2025/2026 åpner 6. januar.
To om samlingen
Liv Karin Broen, spes. ped. koordinator på Askim videregående skole
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune
– For meg er samlingen veldig nyttig, for jeg er ganske ny i jobben min. Jeg syns all informasjonen vi har fått var nyttig, men særlig nyttig var det med informasjon om ny opplæringslov og de som søker videregående opplæring på særskilt grunnlag.
Tom Tuskin, assisterende rektor på Malakoff videregående skole
Katrine Hunstad, Østfold fylkeskommune
– Samlingen har vært interessant og lærerikt. Vi har fått innsikt i hvordan inntakssystemet er for videregående skole, og ikke minst hvordan opplæringstilbudet blir til høsten for de som skal søke skole nå.