Nærmer seg avklaring for ansatte i skolen

Fylkeskommunen har de siste ukene jobbet med å tilpasse behovet for kompetanse for skoleåret 2025/2026. Til tross for en betydelig reduksjon i antall årsverk, ser det foreløpig ut til at færre enn 10 fast ansatte i skolene blir overtallige når årets omstillingsprosess er avsluttet.  

– Vi vil berømme skolene for et godt og grundig arbeid med innplassering. Per nå er det planlagt for en reduksjon på i overkant av 100 årsverk for neste skoleår. Basert på den informasjonen vi har nå, ser det likevel ut til at behovet for oppsigelser blir betydelig mindre enn det vi fryktet. Dette er blant annet fordi vi har vært restriktive med nyansettelser gjennom våren, avsluttet midlertidige tilsetninger og ikke erstattet ansatte som har sluttet som følge av naturlig avgang, sier avdelingsdirektør for finans og organisasjon Ann Cathrin Guldberg.  

Til nå er det gjennomført tre runder med innplassering. Arbeidet så langt viser at de aller fleste skal fortsette i akkurat den samme jobben de har i dag, på den skolen de jobber på.  

– De videregående skolene er komplekse organisasjoner med veldig spesifikt kompetansebehov. Skolene har meldt inn både rekrutteringsbehov og fast ansatte uten foreløpig innplassering. Vi skal nå vurdere innplassering for disse, med utgangspunkt i behovet skolene har meldt inn. Dette skjer gjennom en dialog mellom skoler og berørte ansatte. Når den jobben er gjort, forventer vi at det vil være under 10 fast ansatte som ikke er innplassert, og som vil få status som overtallige, sier Guldberg.  

Får avklaring før sommeren

Innplasseringsprosessen går frem til 10. juni. Fast ansatte som på dette tidspunktet har status som overtallige, skal starte neste skoleår på den skolen de er ansatt på i dag. De vil få en avklaring på sitt ansettelsesforhold i løpet av høsten.

– Hvis tallet blir såpass lavt, er det gode muligheter for at vi finner annet passende arbeid for samtlige overtallige. Oppsigelser skal være absolutt siste utvei, og vi skal gjøre det vi kan for å finne gode løsninger for den enkelte, forsikrer Guldberg.  

Innføres over tid  

Den nye tilbudsstrukturen skal innføres over flere år, men det er til skoleåret 25/26 at den største reduksjonen i antall årsverk kommer. Samtidig kan ikke Guldberg og avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse, Brynjard Rønningen, utelukke at det også kan bli krevende de neste årene.  

– Vi gjør tilpasninger i tilbudsstrukturen hvert eneste år, men endringene er ekstra store i år. Likevel må vi være åpne om at vi også kan få endringer i bemanningsbehovet i årene som kommer. Hvordan det eventuelt blir, er for tidlig å si noe om, sier Rønningen.    

– Vi må ha en bemanning som er tilpasset opplæringstilbudet som er vedtatt. Vedtaket er fattet med bakgrunn blant annet i elevtallsprognoser, arbeidslivets behov og det store behovet vi har for økonomisk omstilling, utdyper han.  

Se vedtak om ny skolestruktur

Hele fylkeskommunen i omstilling  

Hele Østfold fylkeskommune er i omstilling og det er vedtatt en rekke tiltak for å gjøre organisasjonen tilpasningsdyktig.  

– Kommuner og fylkeskommuner i hele landet står som kjent ovenfor store utfordringer som følge av trangere økonomi og endrede behov i samfunnet. I dette arbeidet forholder vi oss til vedtakene fattet av fylkestinget i Østfold om både skolestruktur og økonomiplan, sier Guldberg.

Tiltak som berører fylkeskommunens ansatte, er blant annet ny skolestruktur og gjennomganger av fylkesadministrasjonen og Østfold kollektivtrafikk. Alle avdelinger i fylkesadministrasjonen har allerede tatt kutt i sin økonomiske ramme, og gjort omstillingsgrep. Det føres en restriktiv ansettelsespolitikk, stillinger holdes ledige blant annet for eventuelt å kunne tilbys overtallige, to avdelinger er slått sammen og en direktørstilling er avviklet.  

I forbindelse med økonomiplanen 2025-2028 vedtok fylkestinget en gjennomgang for å kartlegge fylkesadministrasjonens tjenester og oppgaver. Gjennomgangen skal følges opp av en ny dimensjonering og organisering, som skal tre i kraft senest 1.1.2029. Denne datoen ble satt for ikke å komme i en eventuell konflikt med en ansettelsesgaranti på fem år som ble vedtatt av Viken fylkesting i forbindelse med oppdelingen av Viken fylkeskommune.  

– Vår forståelse av vedtaket fra Viken fylkesting er at dette gjelder ansatte i fylkesadministrasjonen, fordi det var de som ble direkte berørt av både sammenslåingen og oppdelingen. Samtidig vil det alltid kunne oppstå omstillingsbehov som ikke er en konsekvens av oppdelingen. Dette vil vi eventuelt vurdere i det enkelte tilfellet, sier Guldberg.  

Se fylkestingets vedtak her