Universell utforming i bibliotek i Østfold

I 2023 gjennomførte Viken fylkesbibliotek i samarbeid med samfunnsplanavdelingen i Viken et pilotprosjekt for bedre universell utforming (UU) av folkebibliotekene i Viken. Nå er resultatene fra fysiske kartlegginger og spørreundersøkelse klare.

Nesten en av fem innbyggere har nedsatt funksjonsevne (kilde: Antall med nedsatt funksjonsevne (bufdir.no)). 

Målet i pilotprosjektet har vært å øke kunnskap, eierskap og samarbeid om universell utforming i folkebibliotekene. Når målet nås, kan folkebibliotekene utvikles til å bli mer tilgjengelige for innbyggerne og flere kan bruke tilbudene. Bedre  tilgang til kunnskap og informasjon for alle gir større mulighet for aktiv samfunnsdeltakelse. Innbyggere som finner fram til kunnskap og litteratur på en måte som gir mening for den enkelte, får økt mulighet til å delta i demokratiet og samfunnet.

Viktig overføringsverdi

-Det er alltid motiverende å kunne jobbe med konkrete utfordringer for å finne gode løsninger som sørger for at alle kan bli med. Det har vi gjort i dette prosjektet. Nå blir det viktig at vi tar vare på og bygger videre på det vi har lært. Det kan gjelde biblioteksutvikling, men vi må også klare å se overføringsverdi til andre sektorer, sier Espen Nedland Hansen, avdelingsdirektør for samfunn, plan og tannhelse i Østfold fylkeskommune

-Jeg er først og fremst veldig glad for å se hvor motiverte og åpne de bibliotekansatte har vært for å gjøre endringer i sitt bibliotek til det beste for innbyggerne. En øyeåpner for meg under dette pilotprosjektet har vært hvor mange oppgaver, tjenester og arrangementer bibliotekene tilrettelegger og har ansvar for. Dette gjør det desto viktigere med universelt utformede lokaler. Kartleggingen som nå er gjort er et stort steg på veien mot å sette i gang faktiske tiltak, sier Anette Westberg, rådgiver for universell utforming i Østfold fylkeskommune, seksjon for folkehelse og inkludering

Godt grunnlag for videre arbeid

-Det er oppløftende å erfare at et lite tidsavgrenset pilotprosjekt har gitt oss et så pass omfattende grunnlag for videre læring og samarbeid om universell utforming. Men det er nå, når kunnskapen skal omgjøres til faktiske endringer, det virkelige arbeidet begynner, mener Kristine Mesgrahl, rådgiver ved Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold.

Spørreundersøkelse og kartlegging

I pilotprosjektet gjennomførte Fylkesbiblioteket og samfunnsplanavdelingen, i samarbeid med OsloMet, en spørreundersøkelse om universell utforming som ble sendt til alle folkebibliotekene i Viken. 

I tillegg ble firmaet Universell utforming AS engasjert for å gjennomføre en kartlegging av UU-status på lokalene i tre utvalgte folkebibliotek: Hole, Nesodden og Indre Østfold Innbyggertorg og bibliotek avdeling Tomter. 

Funnene fra spørreundersøkelsen og kartleggingen er samlet i sluttrapporten «Bedre universell utforming (UU) av folkebibliotekene i Viken». Sluttrapporten er et kunnskapsgrunnlag som alle kan benytte seg av i videre arbeid med universell utforming i bibliotek. Det er også utarbeidet et utkast til sjekkliste for universell utforming i bibliotek.

Se rapport, sjekkliste og mer om prosjektet på fylkesbibliotekets nettsider

Flere tiltak i 2024

Pilotprosjektet blir videreført av Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold i samarbeid med UU-ansvarlige i fylkeskommunen. Her er noen av de planlagte aktivitetene/tiltakene i 2024:

  • Orienteringssak til medvirkningsråd
  • Kompetanseheving av ansatte i kommuner og fylkeskommuner
  • «Bibliotekgeriljaen» fra Fylkesbiblioteket bruker erfaringer fra pilotprosjektet i videre arbeid ute i folkebibliotekene
  • Funn fra pilotprosjektet kobles mot regionale planverk og andre styringsdokumenter
  • Langsiktig gevinstrealisering sikres gjennom videre samarbeid, kunnskapsdeling og oppfølging