Fylkestinget vedtok også at det skal være en “voksen” ordstyrer, en uavhengig sådan, som skal lede debattene i gjennomføringen av årets skolevalg.– Ingen unge politikere skal gå hjem fra valgdebattene med vondt i magen, kommenterte Kristian Larsen (Ap), og ba om at upassende oppførsel ble slått hardt ned på, selv om det skulle være liv og temperatur under debattene.
Noe særlig mer debatt ble det ikke om den saken, da fylkestinget sa seg hjertens enige, og enstemmig vedtok innstillingen fra hovedutvalg for opplæring og næring. Innstillingen var et fellesforslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Arbeiderpariet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Rødt og uavhengig, nemlig at:
- Formålet med skolevalget skal være å fremme elevenes demokratiforståelse, oppslutning om demokratiske verdier og demokratiets spilleregler, og å gjøre elevene i stand til å delta i demokratiske prosesser.
- Østfold fylkeskommune følger de nasjonale anbefalingene gitt av Utdanningsdirektoratet om gjennomføring av debatter og valgtorg ved skolevalget 2025. Det innebærer at det kun er de ni største partiene ved forrige stortingsvalg som får delta i debattene. Valgtorg er imidlertid åpent for alle politiske ungdomspartier.
- Valgtorgene skal gjennomføres umiddelbart etter debattene.
- Skolevalgene skal gjennomføres så raskt som mulig etter gjennomført debatt og valgtorg, men tidligst 25. august. Seneste valgdato er 2. september.
- Fylkesadministrasjonen utarbeider nærmere retningslinjer for gjennomføring av debatter og valgtorg i samarbeid med ungdomsorganisasjonene. De private videregående skolene inviteres til å delta på fylkeskommunens opplegg, og forplikter seg ved deltakelse til å følge de samme retningslinjene.
- Det anmodes om at politikere som skal delta i skoledebatten så langt det er mulig har en øvre alder på 30 år.
- Alle debattene skal ledes av én ordstyrer. Administrasjonen har ansvar for organisering og gjennomføring. Ordstyreren skal etterstrebes å være den samme i alle debatter, være politisk nøytral og ha god kjennskap til politikk og demokrati.
- Politiske ungdomspartier som ønsker å besøke fylkeskommunale skoler utover skolevalget, skal få anledning til å besøke skolene minst to ganger i året etter avtale med respektive skoler.
Les mer om høstens valg