Vil hjelpe fiskene gjennom røret

Opp en smal bekk. Forbi noen steiner. Gjennom et betongrør, under en vei. En liten ørret forsøker å karre seg opp og frem til en god gyteplass et stykke inn fra Oslofjorden. Den må gi opp. Røret under veien, er i veien og ørreten klarer ikke komme gjennom. Det ønsker Østfold fylkeskommune og politikerne i Glomma vannregion å gjøre noe med. 

To politikere står på toppen av et stort rør i en bekk.  - Klikk for stort bildePolitikerne i Østfold fylkesting vil hjelpe fisken å komme frem til gyteplassen. I dag er det mange rør under veiene som skaper trøbbel. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

– Det er bekymringsverdig at vi mot bedre viten lager hindringer som påvirker fiskens mulighet til å overleve. Derfor er jeg veldig glad for at vi får se hva som må til, og at det er små tiltak som kan gjøre en stor forskjell, sier Benedicte Lund (MDG), leder av vannregionutvalget i Glomma.

Fredag 21. mars i år var Lund og nestleder i vannregionutvalget, Trond Svandal (V), invitert med på en befaring for å se på tilstanden til bekker og rør under fylkesveiene i Nedre Glomma. Østfold fylkeskommune er utpekt som vannregionmyndighet (VRM) for Glomma vannregion, og skal legge til rette for samarbeid om ivaretakelse av livet i bekker, sjøer og elver i fylket. 

Befaringen inngår i vannregionarbeidet i Glomma, som omfatter store deler av Østlandet, fra Røros i nord til Oslofjorden i sør. Hovedmålet er å forbedre den økologiske tilstanden i vassdragene og dermed bidra til en friskere Oslofjord.

Politikerne fikk se både gode og dårlige eksempler på hvordan kulverter og veitekniske inngrep i Skjeberg har påvirket fiskens mulighet til å vandre fritt i bekker og vassdrag i området. 

Regionsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Ole-Håkon Heier, peker og forklarer ved Hunnebekken på Sellebakk. - Klikk for stort bildeRegionsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Ole-Håkon Heier, peker og forklarer ved Hunnebekken på Borge. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Fikk konkrete innspill

Feltbesøket startet ved Hunnebekken i Fredrikstad, hvor to kulverter med ulik tilstand ligger få meter fra hverandre. Den ene er velfungerende, mens den andre er problematisk. 

Her fikk befaringsfølget med politikerne i spissen se og høre om hvordan små justeringer kan gjøre stor forskjell. Det er lokallaget i Norges Jeger- og Fiskerforbund avdeling Østfold som har bidratt med tiltak på stedet, og regionsekretær Ole-Håkon Heier ga flokken noe å tenke på.

– Vi må ta med oss dette og sette det i system når vi gjør tiltak på veiene våre. Dette er fagkunnskap som fylkeskommunen sitter på og som vi som folkevalgte må huske på når vi arbeider med politiske saker, sier Trond Svandal.

Lund og Svandal er begge enige i at det er viktig for politikere å komme seg ut i felten for å se resultatene av det de er med på å bestemme.

– Vi er jo lekfolk i dette. Derfor er det så nyttig å se det med egne øyne – ikke bare lese om det i et saksfremlegg. Vi tar med oss konkrete innspill tilbake til det politiske arbeidet, sier han videre.

Politikerne Benedicte Lund og Trond Svandal står i en skråning og ser ned og ut av bildet.  - Klikk for stort bildeBenedicte Lund og Trond Svandal synes det er bekymringsverdig at menneskeskapte hindringer lager trøbbel for fiskene i bekkene som renner ut i Oslofjorden. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Små investeringer – stor effekt

Turen gikk deretter videre til Skinnebekken, hvor et eksempel på vellykket restaurering ble vist frem, før man til slutt så på Skjebergbekken og dens sidebekker. Et område med behov for forbedringer.

– Det er ikke nødvendigvis store investeringer som skal til, men det krever samarbeid, god kunnskap og vilje til å gjøre noe. Heldigvis ser vi at både grunneiere, frivillige og bønder er positive og engasjerte, sier Lund.

En liten bekk med stein og små skjulesteder. - Klikk for stort bildeI Skinnebekken er forholdene gode for ørretens vandring opp til gyteplassene. Østfold fylkeskommune, Hallvard Mørk Tvete

Ørreten er kjent som en viktig indikatorart, og der den trives, trives også resten av økosystemet. I tillegg til å ha mulighet til å ta seg frem dit den ønsker, er det viktig med brede nok kantsoner mot jordbruksarealer. Trær langs bekker og elver som gir mulighet for skjulesteder og skygge er også med på å gi gode vilkår for fiskens overlevelse. 

– Vi må bruke kunnskapen vi har, kartlegge flere bekker, og gjøre tiltak der de trengs mest. La ørreten vise vei, avslutter Lund.

Les også: Østfold fylkeskommune er vannområdemyndighet – igjen