3 Planlegge medvirkning
Sjekkliste: 11 punkter for planlegging
- Temaet er definert og avgrenset
- Alle prinsipper er fulgt
- Aktuelle deltakere er identifisert og gruppert
- Metode er valgt og tilpasset deltakerne
- Informasjon er formulert enkelt og klart
- Invitasjon og informasjon er delt med deltakere i god tid
- Medvirkningsplanen er ferdig
- Praktiske forberedelser er gjort
- Kjøreplan for gjennomføring av aktiviteten er klar
- Det er klart hvordan aktiviteten skal dokumenteres
- Det er klart hvordan resultat skal deles med deltakere i etterkant
Last ned utvidet sjekkliste for planlegging av medvirkningsaktivitet (DOCX, 24 kB)

I et planarbeid er det store overordnete tema som skal behandles.
For å gjøre det mulig å gjennomføre prosesser, må tema være avgrenset slik at deltakere i medvirkningen forstår hva de er invitert til å mene noe om.
Det er viktig å formulere eksplisitt hvorfor et tema er viktig, og hva man ønsker å oppnå med medvirkningen. Husk: det er enklere å mene noe om spørsmålet eller bestillingen dersom den er tydelig.
Når avgrensinger gjøres, kan det være lurt å begrunne avgrensingen. Det gjør det tydelig for andre å forstå hvorfor avgrensingen er gjort, og eventuelt komme med tilbakemelding om man mener avgrensingen bør justeres.
Definer også hva resultatet skal brukes til.
Noe å tenke på
- Hva er målsettingen, og hva skal resultatet være?
- Hvilke avgrensinger bør gjøres?
- Bør tema deles inn i underkategorier?
- Formuler eksplisitt hvilke valg som tas, og hvorfor. Det klarner tanken og logikken, og er et viktig utgangspunkt for tydelig informasjon til deltakere
Å identifisere hvem som skal inviteres inn i prosessen, handler om å finne dem som er nærmest temaet som skal belyses, samt sørge for en god bredde i tillegg.
Medvirkningsrådene er «1.linje» for involvering, og er det som kreves av loven.
Likevel, for å ha bred innbyggerinvolvering må man ofte involvere flere enn rådene. Det vil være særlig viktig jo mer spesifikt temaet er. For eksempel kan alle medvirkningsråd gi viktige innspill knyttet til tema pendling, men det vil være naturlig å også inkludere pendlerforeningen fordi de vil ha mer konkret erfaring.
Noe å tenke på
- Gjennomfør en interessent- og aktøranalyse. Den skal vise hvilke aktører som finnes, hvem de er, hvorfor de involveres, hvordan de kan påvirke prosjektet og hvordan de kan involveres.
- Synliggjør hvilke grupper som inviteres, og begrunn utvalget
- Inkluder vararepresentanter for å sikre deltakelse
- Vurder om medvirkningsråd kan bistå med å h ente inn kunnskap fra andre mer spesifikke grupper. Lag gjerne enkle verktøy for samtale eller innhenting av informasjon, som rådene enkelt kan formidle videre.
- Formuler eksplisitt hvilke valg som tas, hg hvorfor. Det klarner tanken og logikken, og er et viktig utgangspunkt for en tydelig informasjon til deltakerne.
Utgangspunktet for valg av metode er både tema og hvilken grad av involvering som er hensiktsmessig. Et viktig spørsmål å avklare er «hva skal resultatet av dette være?». Svaret vil gi en pekepinn på hvilken metode som kan være relevant, og om det er behov for flere ulike tilnærminger. For eksempel kan det være nyttig å både få inn forslag eller innspill fra mange (for eksempel knyttet til kollektivtransport), samt å diskutere enkelte problemstillinger med en spesifikk gruppe (for eksempel personer med funksjonsnedsettelse). Dette kan gjøre at metodene blir ulike. Formuler deretter hvilke valg som tas og hvorfor.
Noe å tenke på
- Trenger temaet flere metodiske tilnærminger?
- Hva er hensikten og ønsket resultat?
- Hvem og hvor mange skal delta?
- Skal det være ulike former for involvering?
- Bør det være fysisk eller digital gjennomføring?
- Hvem skal gjennomføre aktiviteten? Skal for eksempel rådene gjennomføre en aktivitet hvor de får et designet opplegg?
Som del av planleggingen er det nyttig å få en oversikt over alle aktiviteter og deltakere, samt selve framdriften i prosessen. En plan for medvirkning er gjerne en visuell framstilling av hvem som involveres, når det involveres, hvordan og til hva det involveres. Bruk planen aktivt i informasjon og kommunikasjon om medvirkningsprosessen.
Det er mange steg planlegging fram til det faktiske møtet der medvirkningen vil skje. Hvordan den enkelte metoden gjennomføres kan du finne tips om i metodeoversikten. Der finnes også praktiske tips om nødvendig utstyr. I tillegg er det viktig å være ute i god tid med tanke på å finne tid og sted for gjennomføring, for å få sendt ut invitasjoner godt i forkant. Det kan også være lurt å forsikre seg om hvordan rommet er utformet og utstyrt, dersom du er avhengig av å bruke gruppebord, eller å hente gin på veggene.
Noe å tenke på
- Avklar roller og ansvar mellom de som skal gjennomføre medvirkning.
- Vær ute i god tid med invitasjoner og underlag til deltakere.
- Prøv å benytte tidspunkt hvor medvirkningsorganene allerede har satt av tid til arbeid.
- Finn et sted som egner seg for metoden som er valgt til gjennomføring.
- Lag en kjøreplan for medvirkningsaktiviteten som viser i detalj hva som skal skje, når og hvordan.
- Sørg for gratis mat og drikke.
Kjøreplanen oppsummerer all informasjon i gjennomføringen av en aktivitet. Her samles informasjon om hvordan bordene skal stå, når maten leveres, hvor lang pausen er og hva som er de viktigste punktene å jobbe med i hver oppgave. Å jobbe ut en kjøreplan med nøye tidsangivelser gir en grundig forberedelse og bevissthet om gjennomføringen. Man får en føling med hvor det finnes ekstra romslig tid, og hvor man kan justere underveis. Når det er flere som gjennomfører aktiviteten er kjøreplanen et viktig felles sted for koordinering; et sted for felles forståelse.
Kjøreplanen som vises her, er veldig enkel og er kun ment som eksempel. Her kunne det også bli vist hvilke materialer som trengs underveis.
Last ned eksempel på kjøreplan (XLSX, 32 kB)
Alt som kommer fram i aktiviteten skal dokumenteres. Før gjennomføring av aktiviteten er det lurt å ha tenkt gjennom hvordan dokumentasjon kan gjøres best mulig. Det kan være en idé at en person er dedikert til å dokumentere underveis. Dette må sees opp mot hvor mye det er tenkt at deltakerne selv skal dokumentere, for eksempel gjennom gruppearbeid.
Noe å tenke på
- Ha en plan for hvordan innspill og meninger som kommer fram i aktiviteten skal samles inn og bli dokumentert.
- Det kan brukes både skriftlige notater, bilder og film
- Hvordan det dokumenteres kan påvirke instruksjonen til oppgaver (hvor ting skal noteres, eller GDPR ved film/lydopptak.