Ny bru over Glomma i Fredrikstad er et av de store prosjektene i porteføljen til Bypakke Nedre Glomma. Prosjektet er tenkt finansiert med bompenger og siste tilgjengelige prisanslag er på 1658 millioner kroner (2024 kroner).
Det hører med at diskusjonen om ny bru over Glomma ikke er helt ny, og lokalavisen markerte for en tid tilbake 50 års jubileet for den første planen.
I 2017 vedtok bystyret i Fredrikstad at en ny bro skal ligge mellom Omberg og Torp, og arbeidet med en reguleringsplan er nå i gang. Det anslås at en ferdig plan kan bli politisk vedtatt av bystyret i 2028.
Kart over planområdet. Veien og brua skal legges innenfor korridoren med de stiplede strekene og bli ny forbindelse mellom Østsiden og Rolvsøy.
Østfold fylkeskommune
Frist for innspill
– All lokal informasjon er viktig for oss, så kom med innspill, sa prosjektleder Jyar Dara til publikum på folkemøtet i gamle Rolvsøy rådhus.
Innen 18. mars vil fylkeskommunen gjerne ha skriftlige innspill fra publikum, om alt som kan være nyttig i den videre planprosessen. Et ledd i dette arbeidet er også to åpne folkemøter.
Et 60-talls personer hadde derfor møtt opp i Rolvsøy rådhus og mange ville stille spørsmål. Her var det både lokale grunneiere og andre interesserte tilstede.
Flere spørsmål enn svar
Prosjektleder Jyar Dara viste i sin presentasjon til at det foreløpig er flere spørsmål enn svar knyttet til prosjektet, men lovte at man senere i planprosessen vil komme tilbake med klare forslag til løsninger.
På folkemøte, fra venstre Siri Rolland, planlegger ØFK, Daniel Holm, leder plan og prosjektering ØFK, Jyar Dara, prosjektleder ØFK, Malene Kronborg Flostrand ØFK, grunnerverv, Thomas Stokke, saksbehandler Fredrikstad kommune
Østfold fylkeskommune
- Foreløpig vet vi ikke nøyaktig hvor traseen skal gå, antall kjørefelt, eller hvilken fartsgrense som er aktuell. Seilingshøyden skal imidlertid være på 34 meter, slik at større skip skal kunne passere under brua, forklarte prosjektlederen.
Den nye brua over Glomma skal forbinde fv. 109 Rolvsøyveien og rv. 22 Sarpsborgveien, for å sikre bedre framkommelighet for lokaltrafikken, der elva kan være en barriere.
Brua skal også fungere som omkjøringsvei ved eventuell stengning av dagens Fredrikstadbru på rv. 110 eller E6 Sandesundbrua i Sarpsborg. Dette er viktig for beredskapen.
Oppfordret til innspill
Under møtet var flere opptatt av i hvilken grad man har mulighet til å påvirke for eksempel trasévalg.
Mange hadde møtt opp på folkemøtet i gamle Rolvsøy rådhus
Østfold fylkeskommune
– Det er fortsatt mulig, og det er kjempeviktig med innspill på dette. Vi vil bruke eksperter i det videre arbeidet, men dere som er lokale har også kunnskap som er viktig for valg av trasé, oppfordret prosjektlederen.
– Hvis dere har en idé om hvor traseen bør gå, eller andre forhold som vi bør ta hensyn til, send oss et innspill om dette, la han til.
- Hvor mange felt bør veien ha, hvilke sykkelveier er det viktig å ta hensyn til? Hvilke friluftsområder er viktige for dere lokalt? Dette er informasjon man ønsker å få innspill fra publikum om.
– Interessekonflikter
Prosjektlederen viste til at det er en rekke utfordringer knyttet til det videre arbeidet. Det er for eksempel stor variasjon i grunnforhold i området, med mulige forekomster av kvikkleire og andre utfordringer.
Det planlegges ny bru over Glomma mellom Omberg og Torp
Østfold fylkeskommune
Prosjektet vil både berøre lokale beboere og næringsinteresser, og det kan påvirke landbruk og naturmiljø langs Glomma.
– Når det er så mye variasjon i et område, vil det fort bli interessekonflikter, erkjente Jyar Dara.
Fra salen ble det også stilt spørsmål ved om prosjektet vil berøre dyrket mark. Det kommer man ikke utenom, men målet er å redusere dette så mye som mulig, ble det opplyst.
Fagfolkene la heller ikke skjul på at prosjektet vil medføre støy og økt trafikk, noe som vil gi behov for ulike støyreduserende tiltak.
Skal få info først
Prosjektlederen var også tydelig på at fylkeskommunen ønsker god dialog med alle berørte, for eksempel de som i dag eier grunn som må tas i bruk.
Bilde fra folkemøtet der publikum kunne stille spørsmål til planleggerne
Østfold fylkeskommune
– De som blir berørt, om det gjelder avståelse av smale striper eller full overtagelse av en eiendom, vil bli informert i forkant av at planen offentliggjøres, sa han.
Det vil altså si når man har et planforslag som er klart for å legges ut til offentlig høring, noe man forventer vil kunne skje i løpet av 2027.
Praktisk gjennomføring av grunnerverv vil uansett ikke kunne skje før man har en ferdig vedtatt reguleringsplan, i tillegg må finansieringen være klar.
Tror på gjennomføring – ingen garanti
Det kom også flere spørsmål om det nå er sikkert at prosjektet vil bli gjennomført, eller om det kan skje noe som setter en stans for arbeidet.
- Det kan ikke gis noen garanti. De endelige vedtakene skal gjøres av politikerne, og det er også de som må bevilge pengene. Men dette er et prioritert bypakkeprosjekt og det er avsatt penger til planleggingen, påpekte prosjektlederen som la til at mye tilsier at det blir en gjennomføring av dette prosjektet.
Les mer på prosjektsiden
Kort oppsummert
- Østfold fylkeskommune varslet den 18. februar oppstart av planarbeid for ny bru over Glomma mellom Omberg og Torp i Fredrikstad kommune
- 18. mars er fristen for å komme med innspill til det videre planarbeidet
- Målet er å få vedtatt en reguleringsplan i løpet av 2028
- Prosjektet er en del av Bypakke Nedre Glomma