Skolestruktur og opplæringstilbud: Dette er fylkeskommunedirektørens innstilling

Fylkeskommunedirektør Solveig Helene Olsen foreslår å avvikle Borg og Greåker videregående skoler. Samtidig skal flere skoler styrkes og videreutvikles ved at flere utdanningsprogram flyttes og samles.

–  Å foreslå å legge ned to av våre videregående skoler er tungt, men nødvendig ut fra fylkeskommunens stramme økonomi og investeringsbehov. Vi måtte uansett ha gjort endringer i både skolestruktur og opplæringstilbudet vårt. Det er 10 år siden sist fylkeskommunen gjorde en gjennomgang. Ungdommenes utdanningsønsker  og arbeidslivets behov har endret seg siden den gang. Det i seg selv, uavhengig av økonomi, er en grunn til at fylkeskommunen nå har gjort en ny og helhetlig gjennomgang. Det er også noe vi har fått en tydelig bestilling på fra fylkestinget. Samtidig skal vi ikke legge skjul på at den økonomiske situasjonen gjør at vi må ta mer drastiske grep enn vi i utgangspunktet ønsker, sier fylkeskommunedirektør Solveig Helene Olsen.

7. november la hun fram sin innstilling til ny skolestruktur og opplæringstilbud i Østfold.

Anbefaler løsningsforslag B

I administrasjonens utredningsrapport som ble presentert til drøfting i slutten av oktober ble det lagt fram to alternative forslag, løsningsforslag A og B.  

Hovedtrekk i løsningsforslag B var at Borg og Greåker videregående skoler avvikles, skolestrukturen i Fredrikstad vil bestå av en eller to skoler samt at utdanningstilbud og utdanningsprogram flyttes mellom skoler og/eller reduseres i omfang.

Fylkeskommunedirektørens innstilling er i tråd med løsningsforslag B, med noen justeringer: 

  • Borg videregående skole avvikles.  
    • Deler av elektro og datateknologi flyttes til Kalnes, andre til Fredrikstad
    • Teknologi og industrifag flyttes til Fredrikstad
    • Helse- og oppvekstfag flyttes til St. Olav videregående skole
    • Deler av bygg- og anleggsteknikk flyttes til Kalnes, andre til Fredrikstad
  • Avdeling for tilrettelagt opplæring naturbruk (SPAN) forblir i dagens lokaler, men organiseres som en avdeling under St. Olav videregående skole
  • Greåker videregående skole avvikles
    • Helse, og oppvekstfag, Musikk, dans og drama, samt noen klasser studiespesialisering flyttes til St. Olav videregående skole
    • Deler av bygg- og anleggsteknikk flyttes til Kalnes, andre til Fredrikstad
    • Sciencelinja flyttes til Fredrikstad
  • Kalnes videregående skole opprettholdes og styrkes
  • St. Olav videregående skole i Sarpsborg styrkes
  • Salg, service og reiseliv opprettholdes i Fredrikstad og Sarpsborg
  • Restaurant- og matfag opprettholdes i Fredrikstad

Punktlisten er oppdatert 08.11.24, kl. 14.30 med informasjon om at Helse- og oppvekstfag ved både Borg og Greåker videregående skoler flyttes til St. Olav vg skole, samt at Bygg og anleggsteknikk flyttes fra Borg vg skole til Kalnes vg skole og Fredrikstad. For Borg vg skole er det også lagt til at deler av elektro og datateknologi flyttes til Kalnes, andre til Fredrikstad (sto opprinnelig kun til Kalnes).

Se rapport med helhetlig løsningsforslag for ny skole- og tilbudsstruktur (PDF, 7 MB)

Se presentasjonen av løsningsforslaget (starter 57 minutter ut i opptaket)

Justeringene skjer etter at skolene den siste uken har gitt innspill på løsningsforslagene i utredningsrapporten, løsningsforslagene har blitt drøftet med tillitsvalgte og behandlet av hovedarbeidsmiljøutvalget.  

– Det at alle skolene og tillitsvalgte sammen med resten av Østfold-samfunnet har gitt innspill og vurderinger i hele høst har vært svært verdifullt, og vært viktige bidrag til endelig forslag til innstilling. Så er det vår oppgave å tenke på helheten, og det betyr dessverre at dette forslaget også vil skuffe mange, sier Olsen.

Skal løse flere utfordringer

I fylkeskommunedirektørens forslag til ny skolestruktur legges det altså opp til at Østfold fylkeskommune i fremtiden får 8 eller 9 videregående skoler, avhengig av hvordan skolesituasjonen i Fredrikstad løses. Her er det som kjent behov for investeringer, og det pågår en prosess for å finne en permanent løsning.  

De to skolene som foreslås avviklet – Borg og Greåker - ligger begge i Sarpsborg. Her foreslås det å styrke og videreutvikle de to gjenværende St.Olav og Kalnes. De øvrige videregående skolene i fylket foreslås videreført, men enkelte utdanningstilbud og utdanningsprogram flyttes mellom skoler og/eller reduseres i omfang.  

Hovedfunnene i utredningsrapporten når det gjelder dagens situasjon er følgende:  

  • For få elever kommer inn på førsteønsket sitt
  • Generelt for lav oppfylllingsgrad
  • Lavt antall elever på yrkesfag som søker læreplass
  • Flere av utdanningstilbudene har lave søkertall
  • Varierende grad av samsvar mellom arbeidslivets behov og elevenes ønsker  
  • Høy andel elever på yrkesfag med mål om studiekompetanse eller dobbelkompetanse

Det er med andre ord denne typen utfordringer Østfold fylkeskommune skal løse innenfor strammere økonomiske rammer enn tidligere.  

– Det er nettopp disse funnene som gjør at vi, uavhengig av økonomien, måtte gjort endringer i opplæringstilbudet, sier fylkeskommunedirektør Solveig Helene Olsen.

Andre anbefalte tiltak  

I innstillingen foreslås også flere andre endringer i det totale opplæringstilbudet:  

  • Etablere enhet for voksenopplæring  
  • Skjeberg folkehøyskole videreføres ikke som fylkeskommunal virksomhet
  • Omorganisere Østfold fylkeskommunale skole  
  • Redusere tilskudd til drift og husleie til Fagskolen i Viken  
  • Endringer i rammebetingelser for yrkesfaglig fordypning (YFF) vg2  
  • Økte klasse- og gruppestørrelser  
  • Redusere studieforberedende yrkesfag  
  • Opplæring i bedrift ved lav søkning

Stort engasjementet

Dette er en sak som denne høsten har skapt stort engasjement.  

– Engasjementet har vært tydelig gjennom avisinnlegg, debatter, aktivitet i sosiale medier. Og vi har også sett det i dag med alle ungdommene som har deltatt i demonstrasjonstog, sier Olsen.

Vil gå over tid

Hun har stor forståelse for at dette arbeidet er svært krevende for både elever og ansatte i skolene.  

– Vi vet ikke hva som blir det endelige vedtaket i fylkestinget, men vi er åpne om at dagens løsningsforslag vil medføre omstilling og nedbemanning i de neste årene. Foreløpig beregning er at det kan bli rundt 100 færre stillinger. Det er en vanskelig situasjon som vil kreve et omstillingsarbeid med god ivaretagelse av ansatte.

– Samtidig er det viktig å understreke at endringer i skolestruktur og opplæringstilbud, inkludert en eventuell avvikling av skoler, er et arbeid som vil gå over lengre tid. Borg og Greåker vil fortsatt bestå i noen år fremover. 

- Det at omstillingsarbeidet vil gå over tid kan gi muligheter til å redusere antall oppsigelser gjennom kompetanseheving, at ansatte bytter jobb eller går av med pensjon. For fylkeskommunen som arbeidsgiver er det en selvfølge at et arbeid med omstilling og nedbemanning skal være forutsigbart og med god medvirkning fra tillitsvalgte og ansatte, sier fylkeskommunedirektøren.

Bakgrunn

Det er som kjent den krevende økonomiske situasjonen som gjør at dagens skolestruktur og opplæringstilbud ikke kan opprettholdes.  

Dette ble også synliggjort i budsjettforslaget for 2025 som fylkeskommunedirektøren presenterte 7. november.

Østfold fylkeskommune må kutte 344 millioner kroner de neste fire årene, hvorav utdanningssektoren må ta en andel på 167 millioner. I tillegg har Østfold fylkeskommune også et helt nødvendig behov for investeringer i skolebygg, spesielt i Fredrikstad. 

Fylkestinget vedtok i juni at administrasjonen skulle peke på alternativer som både ivaretar arbeidslivets behov, bidrar til at flest mulig fullfører til normert tid, og sikrer bærekraftig struktur, dimensjonering og finansiering.  I tillegg har det vært nødvendig å innrette tilbudsstrukturen slik at den i større grad sikrer behovet for fagarbeidere. Det skal også tas hensyn til at Østfold fylkeskommune fram mot vil 2034 få en nedgang på rundt 900 elever.  

Nå legges saken ut på ekstern høring som varer til 19. november.  Samtidig sendes saken til politisk behandling.  

Saken sluttbehandles av fylkestinget 4. desember.

Dette skjer framover

Hundrevis av unge jenter og gutter i demonstrasjonstog foran fylkeshuset - Klikk for stort bildeMange hadde møtt opp utenfor fylkeshuset i Sarpsborg for å si sin mening om de foreslåtte skolenedleggelsene. Hallvard Mørk Tvete, Østfold fylkeskommune