1.1 Hjemmel
Forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring og velferdsgoder er fastsatt av fylkestinget i Østfold fylkeskommune, 11.12.2023, med hjemmel i lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §§ 8-3, 8-4, 8-5, 8-6, 8-7, 8-8, 8-9, 8-10.
1.2 Virkeområde og avgrensninger
Forskriften gjelder for folkevalgte i Østfold fylkeskommune. Hvem som regnes som folkevalgt reguleres av kommuneloven (kml.) § 5-1 fjerde ledd og punkt 1.5. Bestemmelsene gjelder med de utfyllende regler som framkommer av lov og forskrift.
1.3 Formål
Forskriften har som formål å sikre og regulere de folkevalgtes økonomiske rettigheter etter kommuneloven kapittel 8. Det omfatter rett til godtgjøring for sitt arbeid, rett til dekning av utgifter og økonomiske tap, reisekostnader og rett til ettergodtgjøring ved fratreden. Forskriften skal også sikre og regulere andre økonomiske rettigheter og velferdsordninger for folkevalgte i fylkeskommunen, samt støtten til partigruppene i fylkestinget. Forskriften skal legge til rette for bred rekruttering til fylkeskommunale tillitsverv gjennom økonomiske ordninger som gjør det mulig for alle å delta i lokalpolitikken.
1.4 Ikrafttredelse og endringer
Reglementene trer i kraft fra vedtaksdato 11.12.2023, og gjelder inntil fylkestinget har vedtatt annet. Sist endret: Fylkestinget 15.02.2024.
1.5 Fortolkning
Fylkesordføreren gis fullmakt til i samråd med fylkeskommunedirektøren, å fortolke forskriften og avgjøre tvilstilfeller. Prinsipielle forhold framlegges til politisk behandling.
1.6 Definisjoner
Folkevalgt
Med folkevalgte menes medlemmer av fylkestinget, personer som et folkevalgt organ har valgt inn i et folkevalgt organ eller et annet fylkeskommunalt organ etter kommuneloven § 5-2, eller som representerer fylkeskommunen i et eksternt organ etter å ha blitt valgt av fylkestinget eller fylkesutvalget, eller utpekt av fylkesordføreren, jamfør kommuneloven § 5-1.
Foruten ovennevnte, omfattes også personer som er innvalgt i styrer for fylkeskommunale bedrifter eller institusjoner, jamfør kommuneloven § 5-10.
Utenfor faller fylkeskommunalt ansatte og andre som utfører arbeid i egenskap av et ansettelsesforhold.
Folkevalgt organ
Med fylkeskommunalt organ forstås fylkesting og ethvert organ som fylkestinget eller fylkesutvalget etter delegert myndighet, har opprettet i medhold av kommuneloven eller særlov.
Eksternt organ
Med eksternt organ forstås internasjonalt, statlig, regionalt, kommunalt eller privat organ hvor det skal oppnevnes ett eller flere medlemmer på vegne av fylkeskommunen.