Forskrift om folkevalgtes rett til godtgjøring og velferdsgoder i Østfold fylkeskommune

4 Velferdsordninger

4.1 Sykepengerett og sykepenger

Folkevalgte som har det fylkeskommunale tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse, har samme rett til sykepenger som ansatte i fylkeskommunen, jamfør kommuneloven § 8-8. Det innebærer at fylkeskommunen ivaretar disse rettighetene for folkevalgte med frikjøpsressurs etter punkt 2.2 og etter ressursens størrelse.

Utbetalingen hensyntar, koordineres med og foregår etter sykelønnsbestemmelsene i folketrygdloven som NAV forvalter. Østfold fylkeskommune dekker full sykelønn i arbeidsgiverperioden. Deretter dekkes differansen mellom 6G og full godtgjørelse inntil ett år tilsvarende reglene for fylkeskommunalt ansatte, likevel ikke utover perioden den folkevalgte er innvalgt for.

Differansen utbetales etterskuddsvis etter framlagt dokumentasjon på utbetalte sykepenger. I påvente av sykepengeutbetaling fra NAV kan det for inntil to måneder inngås avtale om forskuttert utbetaling av godtgjøring med etterfølgende trekk.

Den folkevalgte må melde sykefravær fra dag 1 til politisk sekretariat. Sykefravær utover 8 dager må dokumenteres med legeerklæring.

4.2 Forsikring

Alle folkevalgte er i fylkeskommunens tjeneste, dekket av fylkeskommunens tjenesteforsikring tilsvarende ordningen for ansatte som gjelder yrkesskade-/sykdom, gruppeliv og tjenestereise.

4.3 Pensjon

De folkevalgte i Østfold fylkeskommune har samme pensjonsordning som ansatte i samsvar med forskrift om pensjonsordninger for folkevalgte i kommune eller fylkeskommune § 1, annet ledd og kommuneloven § 8-7.

Faste representanter i fylkestinget og varamedlemmer meldes inn i pensjonsordningen og trekkes 2% pensjonsinnskudd av alt pensjonsgrunnlag. Pensjonsgrunnlaget regnes fra første krone. Pensjonsgrunnlaget omfatter frikjøpsressurs, fast møtegodtgjøring og variabel møtegodtgjøring. For folkevalgte som ikke meldes inn i pensjonsordningen, trekkes ikke 2% pensjonsinnskudd av møtegodtgjøringen.

Folkevalgte som faller utenfor pensjonsordningen, skal sikres at de ikke taper pensjonsrettigheter i sitt ordinære arbeidsforhold som følge av fylkeskommunalt tillitsverv. Det kan etter søknad inngås avtale med den folkevalgtes arbeidsgiver om finansiering av den tapte andelen av opptjeningen og slik at den folkevalgte opprettholder sin innmelding i denne pensjonsordningen.

4.4 Permisjoner

Folkevalgte som har tillitsvervet som sin hovedbeskjeftigelse, har etter søknad rett til permisjon i samsvar med arbeidsmiljøloven §§ 12-1 til 12-10, 12-12 og 12-15, jamfør § 8-10 for:

  • Svangerskapskontroll
  • Svangerskapspermisjon
  • Omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel/adopsjon
  • Fødselspermisjon
  • Foreldrepermisjon
  • Ammefri
  • Barn- og barnepassers sykdom
  • Omsorg for og pleie av foreldre, ektefelle, samboer eller registrert partner
  • Militærtjeneste
  • Religiøse høytider

Den folkevalgte må selv søke NAV om foreldrepenger og eventuelle andre stønader i forbindelse med svangerskap, fødsel og permisjon.

Ved utbetaling av foreldrepenger vil fylkeskommunen dekke overstigende 6G når utbetalingen fra NAV er lavere enn godtgjøringen, inntil ett år tilsvarende reglene for fylkeskommunalt ansatte, likevel ikke utover perioden den folkevalgte er innvalgt for.

Fylkesordfører gis fullmakt til å innvilge søknad om permisjoner. Søknader sendes politisk sekretariat.

4.5 Etterlønn som godtgjøring

Folkevalgte som har hatt fylkeskommunalt tillitsverv som sin hovedbeskjeftigelse har rett til å søke om ettergodtgjøring når de fratrer vervet ved utløpet av valgperioden eller i løpet av valgperioden, jamfør kommuneloven kommuneloven § 8-6.

  • Inntil 1 ½ måned dersom vedkommende har en jobb å komme tilbake til når tillitsvervet er over.
  • Inntil 3 måneder dersom vedkommende ikke har en jobb å gå tilbake til.

Etterlønn gis ikke folkevalgte som frivillig fratrer sine verv.

Søknad om ettergodtgjøring må dokumenteres.

Ettergodtgjøring skal avkortes krone for krone mot annen inntekt. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra. Den folkevalgte har selv ansvar for å melde fra om annen inntekt i etterlønnsperioden. Meldingen sendes politisk sekretariat.