Den fylkeskommunale tannhelsetjenesten i Østfold skal etter tannhelsetjenesteloven sørge for at nødvendig tannhelsehjelp er tilgjengelig for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i fylket, herunder flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente.
Flyktninger og asylsøkere i alderen 0–24 år har de samme rettighetene som norske barn og unge. Flyktninger og asylsøkere over 24 år må selv oppsøke tannhelsetjeneste ved behov. Har flyktninger, asylsøkere eller familiegjenforente behov for tannhelsehjelp, må tannhelsetjenesten kontaktes. Tannhelsetjenesten i Norge består av en offentlig og en privat del. Se helsedirektoratets veileder Helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente – Helsedirektoratet.
Unge voksne mellom 19 og 26 år fra land utenfor EU/EØS har rett til nødvendig tannhelsehjelp avhengig av oppholdsstatus og hvor lenge de har bodd i Norge. De med midlertidig oppholdstillatelse må ha bodd i Norge i minst 5 år for å få denne retten. Den offentlige tannhelsetjenesten har ikke ansvar for dem som ikke oppfyller dette kravet. Mer informasjon om unge voksnes rett til tannhelsehjelp finnes på Helsedirektoratets nettsider.
Nasjonale helsemyndigheter jobber med uavklarte forhold, og informasjonen blir fortløpende oppdatert.
Tannhelseinformasjon på ulike språk
På nettsiden til Tannhelsetjenestens kompetansesenter Midt, finnes brosjyrer med tannhelseinformasjon på ulike språk, blant annet ukrainsk Tannvern (tkmidt.no).
Personer med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven
Barn mellom 0 og 18 år har rett til gratis tannhelsetjenester, og er den største pasientgruppen. Flere andre pasientgrupper har også rett til gratis tannhelsetjenester. Dette er regulert i Lov om tannhelsetjenesten.
Personer uten rettigheter i den offentlige tannhelsetjenesten
Voksne uten rettigheter etter noen av punktene over, må vanligvis oppsøke og betale for tannhelsehjelp selv.
- Beboere i ankomstsentre og transittmottak
UDI (Utlendingsdirektoratet) dekker kostnadene til akutt tannbehandling for beboere i ankomstsentre og transittmottak som ikke har rettigheter i den offentlige tannhelsetjenesten. Disse må dekke utgiftene til det som ikke ansees som akutt tannbehandling selv. - Beboere i ordinære mottak og integreringsmottak
Personer som bor eller oppholder seg i mottak, mottar basisytelser fra UDI. Denne støtten er ment å dekke utgifter personen har til livsopphold, inkludert utgifter til for eksempel tannbehandling. Hvis man ikke får betalt utgifter til nødvendig tannbehandling, kan man søke UDI om tilleggsytelser. Se Helsedirektoratet om finansiering av tannhelsetjenester - Asylsøkere som bor utenfor mottak
Asylsøkere som bor utenfor mottak, må oppsøke og betale for tannbehandlingen selv, basert på takstene hos den aktuelle tannklinikken. De som bor utenfor mottak, har ikke anledning til å søke om tilleggsytelser fra UDI.
Bruk av tolk
Helsepersonell har ansvar for å vurdere om tolk er nødvendig for å sikre god informasjon og kommunikasjon, og for å yte forsvarlig helsehjelp. Den enkelte kommune må sørge for hensiktsmessig tilgang til tolketjenester. Tolketjenester til flyktninger, asylsøkere og familiegjenforente som omfattes av gruppene med rettigheter til tannhelsehjelp dekkes over den offentlige tannhelsetjenestens budsjett. Si fra til oss i god tid før timen din hvis du mener at du har behov for språktolk. Tolk er gratis for deg som har rett til gratis tannhelsetjenester.
Voksne uten rettigheter etter lov eller budsjettvedtak, må som hovedregel dekke utgifter til tolk i forbindelse med tannbehandling selv.
UDI dekker utgifter til tolk i følgende tilfeller:
- i forbindelse med akutt tannbehandling for beboere i ankomstsentre og transittmottak.
- når beboer i mottak får innvilget søknad om tilleggsytelser til tannbehandling. Utgifter til tolk skal inngå i tannlegens kostnadsoverslag. Se informasjon om finansiering (helsedirektoratet.no)
Mer informasjon