Arbeidet med de store prosjektene i Bypakke Nedre Glomma går fremover. I januar 2025 startet fylkeskommunen en prosess for å oppdatere kostnadstallene for to viktige prosjekt:
Ny bru over Sarpsfossen - og første del av fylkesvei 109 i Fredrikstad.
Tirsdag var det tid for å offentliggjøre resultatene for styringsgruppen i bypakka.
Illustrasjon av ny Sarpsbru, der dagens jernbanebru inntil videre beholdes slik den er.
Østfold fylkeskommune
Kostnadene øker
De nye anslagene viser høyere kostnader for fylkeskommunens prosjekter og forklaringen er sammensatt.
- Når det gjelder ny Sarpsbru er grunnforholdene mer krevende enn forventet. I tillegg gjør stopp for intercity-utbyggingen i Sarpsborg at vår veibru må bære kostnader vi kunne ha delt med jernbaneprosjektet og staten, sa seksjonsleder Elisabeth Bechmann på vegne av fylkeskommunen.
- Fylkesvei 118 Ny Sarpsbru: 4,7 milliarder kroner (reguleringsplanfase)
- Fylkesvei 109 Råbekken – Østfoldhallen (delstrekning 1): 1,3 milliarder kroner (byggefase)
- I arbeidet med slike store prosjekter, vil det på flere punkter i planprosessen komme nye oppdaterte kostnadstall. Det er helt normalt og skyldes at vi gradvis får bedre kunnskap om alle forhold som kan påvirke prosjektene, sa Elisabeth Bechmann.
Hun leder seksjon for plan, prosjektering og utbygging i fylkeskommunen, og orienterte styringsgruppen, sammen med Tore Veum som er fylkeskommunens leder for gjennomføring av bypakkeprosjektene.
Dette er prosjektene
Det planlegges ny firefelts vei på fv. 109 mellom Råbekken og Østfoldhallen i Fredrikstad kommune.
Østfold fylkeskommune
Bypakke Nedre Glomma har en ramme på 11 milliarder kroner som kan investeres i veiprosjekter.
Dette er de fire store prosjektene som er prioritert i porteføljen:
I tillegg kommer byvekstmidler på 1,8 milliarder kroner, og deler av dette kan brukes til veiprosjekter.
Statens vegvesen forvalter rv. 22 Hafslund - Dondern, mens Østfold fylkeskommune har ansvaret for de øvrige prosjektene.
Sarpsbrua er krevende
Fv. 118 Sarpsbrua over Glomma i Sarpsborg
Østfold fylkeskommune
Før sommeren 2024 viste nye undersøkelser at grunnforholdene er mer krevende enn antatt for ny bru ved Sarpsfossen, der viktige kulturminner som Olavsvollen blir berørt.
En samlet byggekostnad inntil 3,8 milliarder kroner ble antydet, men dette var høyst usikre kalkyler.
Siden den gang har Østfold fylkeskommune jobbet videre med å finne løsninger på de byggetekniske utfordringene, samt å lage et oppdatert kostnadsanslag for ny Sarpsbru.
Anslaget endte på 4,7 milliarder kroner, basert på den kunnskapen fylkeskommunen i dag har. En økning på 900 millioner kroner, i forhold til det som tidligere har vært kjent.
Togstopp gir ekstra kostnader
Den opprinnelige planen fra 2018, var at ny Sarpsbru og ny jernbanebru skulle bygges samtidig. Etter at togplanene ble utsatt, er det bare aktuelt å bygge ny fylkesveibru. Det påvirker kostnadene.
- I praksis blir forskjellene så vidt store at det vanskelig å sammenlikne de to prosjektene. Fordi togplanene er satt på et sidespor, påvirker dette flere forhold knyttet til vårt fylkesveiprosjekt, sier seksjonsleder Elisabeth Bechmann.
- Alle kostnader med stabilisering av grunnen ved Sarpsfossen vil knyttes til den nye veibrua. I tillegg er grunnforholdene enda dårligere enn tidligere antatt.
- Vei og jernbane kan ikke dele på kostnadene, for geoteknikk, grunnerverv, riggområde eller nødvendige stopp i togtrafikken i anleggsperioden.
- I tillegg må selve veibrua forlenges, fordi dagens jernbanespor ikke vil bli fjernet, noe som igjen bidrar til lengre byggetid (5-7 år) og økte kostnader.
Mange aktører ved fossen
- Vi får også kostnader knyttet til at togtrafikken må stanses i lengre perioder, noe som vil koste oss inntil 300 millioner kroner i løpet av anleggsperioden. Slike stopp må bestilles lang tid i forveien, og vi må ha en framdrift i prosjektet som utnytter disse periodene best mulig, sier Elisabeth Bechmann.
Samtidig må flere tiltak gjennomføres i området ved Sarpsfossen, uavhengig av planene for ny Sarpsbru.
Grunnforholdene vil kreve praktiske grep knyttet til flom og rassikring, blant annet av hensyn til nasjonale kulturminner som Olavsvollen.
I tillegg må en planlagt utbygging av kraftverk ved fossen, påbegynnes før man kan starte arbeidet med ny veibru. Her venter utbygger fortsatt på konsesjon (godkjenning) fra Energidepartementet.
- Vi ser for oss en omfattende dialog med sentrale myndigheter og andre aktører, sier Bechmann.
Fylkesvei 109 kommer først
Når det gjelder fylkesvei 109, foreligger det ferdige reguleringsplaner for hele strekningen fra Råbekken i Fredrikstad til Torsbekkdalen i Sarpsborg. Anslått totalkostnad er 4 175 millioner kroner (2024-tall).
Illustasjon av de seks delstrekningene på fv. 109 mellom Fredrikstad og Sarpsborg
Østfold fylkeskommune
Arbeidet med fylkesvei 109 har igjen blitt delt opp i seks delstrekninger (se bildet), der fylkeskommunen nå planlegger byggestart for den første av disse.
Det gjelder delstrekning 1 fra Råbekken til Østfoldhallen i Fredrikstad - som har fått en oppdatert prislapp på 1,3 milliarder kroner.
De samlede kostnadene for grunnerverv (kjøp av eiendom) blir høyere for denne firefeltsveien i Fredrikstad, enn for andre deler av fv. 109. I tillegg er det en generell prisvekst i byggebransjen som presser kostnadene opp.
For de gjenstående delene av fv. 109, er det ventet at delstrekning 6 fra Alvim til Torsbekkdalen i Sarpsborg blir neste prosjekt som får byggestart.
Rv. 22 Hafslund - Dondern
Statens vegvesen har nylig kunngjort at Isachsen entreprenør AS vil bli tildelt prosjektet riksvei 22 Hafslund-Dondern, for en kontraktssum på 309 millioner kroner (uten mva).
Det har vært anslått en samlet kostnad på 810 millioner kroner (2024-tall) for dette prosjektet, der det ventes Vegvesenet vil informere nærmere om eventuelle endringer i tallene senere.
Oppdaterte kostnadstall for hovedprosjektene gir bypakke-samarbeidet et mer realistisk grunnlag for videre prioritering.
Kart over planområdet for den nye Glommakryssingen
Østfold fylkeskommune
Ny bru Omberg – Torp
Det siste av de store bypakke-prosjektene er ny bru over Glomma i Fredrikstad, noe som også håndteres av Østfold fylkeskommune.
Det siste tilgjengelige prisanslaget er på 1658 millioner kroner (2024 kroner), men dette er et foreløpig tall.
Diskusjonen om ny bru over Glomma har pågått siden 1960-tallet, der bystyret i Fredrikstad i 2017 vedtok at en slik bro skal ligge mellom Omberg og Torp, og arbeidet med en reguleringsplan er nå i gang
Det avholdes i disse dager åpne informasjonsmøter om planarbeidet, og det anslås at en ferdig reguleringsplan kan bli politisk vedtatt av bystyret i 2028.
Videre planlegging av dette bruprosjektet, må samkjøres med delstrekning to på fv. 109. Da en ny bruforbindelse må kobles til fv. 109 på vestsiden av Glomma (på Rolvsøy).
Bypakke Nedre Glomma - fase 2 - 10979 mill kroner
Tabell over kostnader i bypakkeprosjekter