Skolesituasjonen i Fredrikstad

Det jobbes på flere fronter med å finne løsninger på skolesituasjonen i Fredrikstad. Dette er noe av det viktigste som skjer framover. 

Det er to videregående skoler i Fredrikstad, Glemmen videregående skole og Frederik II videregående skole. Ved begge skolene er det knyttet utfordringer til flere av byggene.

I desember 2023 ble Fredrikstad kommune og Viken fylkeskommune (på vegne av nye Østfold fylkeskommune) enige med Værste AS om å kjøpe tomter på Værste i Fredrikstad med opprinnelig plan om å bygge ny videregående skole, interkommunal hall og ishall/multifunksjonsarena. 

Det er flere år siden intensjonsavtaler om kjøp ble undertegnet, og mye har skjedd både med byggene, behovene og fylkets økonomiske situasjon siden den gang. Planene må derfor gjennomgås på nytt. I den anledning må skolene i Fredrikstad sees under ett, men også i sammenheng med opplæringstilbudet i Nedre Glomma og Østfold for øvrig. 

Slik jobbes det med Frederik II framover

I slutten av februar 2024 bestemte Østfold fylkeskommune å stenge deler av Christianslund, som er en avdeling ved Frederik II videregående skole i Fredrikstad, på permanent basis. Det hadde da vært jobbet med sikring av fasadeplater og asbestsanering siden høsten 2023, og gjenåpning hadde blitt utsatt flere ganger. Etter at beslutningen om å stenge permanent ble tatt, har fylkeskommunen jobbet kontinuerlig for å finne gode erstatningslokaler for berørte elever og ansatte. 

Midlertidige lokaler i det gamle sykehuset i Fredrikstad

På kort sikt ble det inngått avtaler om leie av erstatningslokaler flere steder i Fredrikstad. Samtidig er det jobbet med å finne gode løsninger for elever og ansatte fra skolestart høsten 2024 og i årene fram til ny skole er på plass.

De gamle sykehus-lokalene huser omtrent 600 elever og 80 ansatte, som erstatning for avdeling Christianslund. Alle byggene på avdelingen stenges permanent. 

Løsningen skal gjelde fram til ny skole er på plass.

Intensiv medvirkningsprosess

I løpet av 2024 skal det planlegges for nye løsninger for den videregående skolesituasjonen i Fredrikstad. 

Også i dette arbeidet vil fylkeskommunen involvere representanter fra elever, ansatte, vernetjeneste og tillitsvalgte. 

Markedsdialog

Fylkestinget vedtok 19. juni at det skal gjennomføres en markedsdialog med eiendomsutviklere, interessenter og entreprenører. Hensikten er å undersøke mulighetene for å forsere løsningen på den samlede skolesituasjonen for Fredrikstad

Ved innspillfristens utløp 26. august 2024 var det kommet innspill fra sju ulike aktører. 

Østfold fylkeskommune har hatt samtaler med alle de sju aktørene som har gitt innspill til permanent skoleløsning i Fredrikstad. Nå fortsetter arbeidet med å finne de beste forslagene til løsning.

Etter hvert som undersøkelsene fra markedsdialogen resulterer i konkrete løsningsforslag, vil fylkeskommunen involvere representanter fra elever, ansatte, vernetjeneste og tillitsvalgte fra både Glemmen og Frederik II videregående skole i det videre arbeidet.

Åpner for offentlig privat samarbeid for skolebygg

Fylkestinget behandlet 4. desember saken om valg av det som kalles entreprisekonsept i Fredrikstad.

 Vedtaket lyder slik: 

  1. Fylkeskommunedirektøren bes opprettholde fylkeskommunens investeringsportefølje og progresjon knyttet til formålsbygg for skolesektoren.
  2. Fylkeskommunedirektøren sørger for at deler av porteføljen innebærer gjennomføringsmodeller som offentlig-privat samarbeid for å avlaste risiko, oppnå tid til omstilling – samt forskyve belastning av finanskostnader.
  3. Etter hvert som gjennomføringsmodell skal besluttes for de øvrige investeringsprosjektene i porteføljen (herunder St. Olav, Mysen med flere), bes fylkeskommunedirektøren fortløpende orientere fylkesutvalget om vurderinger knyttet til den enkelte sak.at man skal vurderetinget ber om at et offentlig-privat samarbeid vurderes for å løse skolesituasjonen i Fredrikstad.  Skoleinvesteringene anses som helt nødvendige å gjennomføre uten forsinkelser.